Контракти.ua

744  —  04.10.21
У «Головній темі» з’ясували, чи може куріння бути безпечнішим
У «Головній темі» з’ясували, чи може куріння бути безпечнішим

Тренд цієї осені – електронна сигарета-інгалятор. Виробники дивогаджету обіцяють, що курити його не тільки не шкідливо, а й корисно, бо замість нікотину пристрій містить вітаміни та мінерали. У програмі «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна» провели медичний експеримент та визначили, як на організм впливають модні гаджети для куріння у порівнянні зі звичайними сигаретами та самокрутками.

Учасникам експерименту було заборонено курити дві години до обстеження. На початку медики виміряли діаметр судин, їхню еластичність та швидкість кровотоку. А також, перевірили артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень та сатурацію. Коли всі показники зафіксовано – учасники експерименту вирушили курити, як вони це роблять зазвичай.

«У людей, які використовували звичайні цигарки, самокрутки, електронні засоби нагрівання тютюну та вейпи – зменшувався діаметр сонної артерії, збільшувалась швидкість кровотоку і зменшувалась резистентність судин. Це було наслідком підвищення артеріального тиску, збільшувалась частота серцевих скорочень, зменшувалась сатурація», – зазначила кардіолог Лариса Голюк.

Під час повторного обстеження, після куріння, у всіх добровольців у відсотковому відношенні показники погіршились однаково! Лікарка такі показники пояснює тим, що температура згоряння у всіх пристроях однаково зависока для організму. У сигаретах та самокрутках - 650 градусів за цельсієм, у системах з нагріву тютюну - 350, у вейпах - 300. Температура людини 36,6 градусів, тому 650 – це занадто високий показник! При вдиханні настільки гарячої пари відбувається травмування слизової оболонки, бронхо-легеневої системи, йде навантаження на серце та судини.

За словами лікаря, не можна стверджувати, що електронні засоби мають менш згубний вплив на здоров’я, ніж звичайні цигарки. В експерименті брали участь молоді люди, які не мають хронічних недуг, але якщо вони продовжуватимуть курити – отримають ризики серцево-судинних захворювань. Адже щоразу під час куріння чи то електронних, чи то звичайних сигарет артеріальний тиск миттєво підвищується.

Крім того, під час експертизи лаборанти встановили, що у складі рідини, якою заправлений безнікотиновий інгалятор, і  у його випарах міститься формальдегід!

«Всесвітньою організацією охорони здоров’я ця речовина вважається небезпечною. Проводилися досліди на щурах, і було виявлено, що формальдегід навіть у невеликих дозах призводить до онкозахворювання - раку носа, тому що потрапляє з випарами на слизову», – пояснила кардіолог Лариса Голюк.

Дивіться програму «Головна тема. Перезавантаження» у суботу о 20:00 на каналі «Україна»!

 

Статьи по теме
Правильну відповідь знають одиниці: як правильно смажити охолоджені котлети – розморожувати чи ні
Правильну відповідь знають одиниці: як правильно смажити охолоджені котлети – розморожувати чи ні

Напівфабрикати, як-от заморожені котлети, чудово виручають, коли немає часу на приготування повноцінного обіду.
29.02 — 236

Чим можна заразитися від котів: симптоми захворювань та як уберегтися
Чим можна заразитися від котів: симптоми захворювань та як уберегтися

Хвороб, що передаються від кішки до людини, не дуже багато, але вони небезпечні. Тому власникам тварин потрібно знати, чим можна заразитися від котів, які симптоми небезпечних захворювань та як від них уберегтися.
13.02 — 219

Печінкові котлети з рисом: простий рецепт
Печінкові котлети з рисом: простий рецепт

Печінкові котлети виходять соковиті, а завдяки додаванню рису до фаршу – ще й легкі та ситні. Для приготування страви вам знадобляться доступні інгредієнти, такі як печінка, морква, цибуля та відварений рис.
19.01 — 435