Контракти.ua

1057  —  03.10.21
Приїзд Саакашвілі до Грузії мобілізував електорат – політолог
Приїзд Саакашвілі до Грузії мобілізував електорат – політолог

Метою приїзду експрезидента Міхеіла Саакашвілі до Грузії напередодні виборів була мобілізація електорату.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив грузинський політолог Гела Васадзе, передає Укрінформ.

"Завданням будь-якої політичної партії є мобілізація власного електорату й тих, хто вагається. До сьогодні мобілізувати електорат опозиції явно не вдавалося. Тобто опозиція виглядала блякло й банально. А вчинок Саакашвілі — це, звісно, мобілізація електорату", — заявив Васадзе.

На його думку, Саакашвілі прагне увійти в історію за допомогою яскравих політичних кроків і рішень.

"Він прекрасно розумів, що він увійде в історію: або як людина, що залишила країну, й не зробила нічого, аби повернути свою партію до влади, або як людина, яка здатна на дуже яскраві серйозні політичні вчинки. Повернення — це був серйозний політичний вчинок. Багато хто в Грузії здивувалися цьому", — наголосив політолог.

Водночас, на його переконання, затримання Саакашвілі ставить владу Грузії в скрутне становище. "Саакашвілі в Україні абсолютно не небезпечний для нинішньої влади, а ось Саакашвілі в тюрмі — це дуже велика проблема й "головний біль", — вважає Васадзе.

Натомість політолог Володимир Фесенко переконаний, що Саакашвілі прагне домогтися дострокових парламентських виборів.

"...На місцевих виборах для грузинської опозиції, і, напевно, для самого Міхеіла Саакашвілі — це гра ва-банк. Тобто потрібно будь-що домогтися не просто перемоги на виборах, а домогтися дострокових парламентських виборів", — заявив Фесенко.

На його думку, для Саакашвілі "дуже важливо підняти всіх представників опозиції на масові протести й таким чином вплинути на внутрішню грузинську ситуацію".

Раніше повідомлялося, що Саакашвілі, перебуваючи у виправній установі в Руставі, написав листа, в якому закликав своїх прихильників іти на сьогоднішні вибори.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня у Грузії затримали колишнього президента Міхеіла Саакашвілі.

Він очолював Грузію у 2008-2013 роках, а після поразки на чергових виборах у 2013-му залишив країну.

Після цього проти політика порушили ряд кримінальних справ, за деякими з них він був засуджений заочно. У 2015 році Саакашвілі був позбавлений громадянства Грузії і вже майже шість років є громадянином України.

Саакашвілі був оголошений у внутрішньодержавний розшук у Грузії.

Статьи по теме
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?

Євген Якунов: Що змусило тебе так змінитися? Адже для мого покоління, яке виросло в радянському союзі, ти завжди була взірцем високої національної культури, символом непокірності й прапором вільнодумства. Руставелі, Думбадзе, Туманішвілі, Абуладзе, Мамардашвілі, Данелія, Бендукідзе – ці імена супроводжували мене з дитинства крізь усе життя. А Софіко Чаурелі й Вахтанг Кікабідзе були ріднішими, ніж багато хто з акторів-земляків.
16.05.23 — 686

Президент Грузії цинічно звинуватила Саакашвілі у
Президент Грузії цинічно звинуватила Саакашвілі у "підриві репутації" країни

Народ Грузії виявився заручником ситуації із колишнім президентом країни Михайлом Саакашвілі. Вона завдає шкоди репутації Грузії та перешкоджає правильному розвитку відносин із партнерами, у тому числі з Україною.
08.02.23 — 2185

Грузія може відкрити
Грузія може відкрити "другий фонт" проти Росії: названо умову

Влада Грузії може відкрити "другий фронт" проти Росії. Однак перед цим влада має намір організувати референдум з цього питання.
15.09.22 — 4079