Контракти.ua

3361  —  18.09.21
Південь України через 30 років стане пустелею – науковець
Південь України через 30 років стане пустелею – науковець

Зміни клімату в найближчі десятиліття можуть перетворити південь України на суцільну пустелю, а унікальні родючі чорноземи будуть втрачені.

Про це розповів український науковець, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, пише "Україна 24".

За його словами, клімат змінювався протягом усієї історію Землі, однак він ніколи не змінювався настільки швидко.

"В Україні є така чудова екзотична місцина, називається Олешківські піски – маленький фрагмент пустелі в Херсонській області. Там люблять ганяти на джипах, там навіть верблюдів завели для туристів. Поки це маленький клаптик, це дуже прикольно, це екзотика. А проблема в тому, що це утворення не є природним. На місці цих Олешківських пісків були родючі чорноземи, типовий український степ... Буквально за кілька десятиліть через неправильне розорювання і висихання там утворилась отака пустеля. Ми зараз стоїмо перед загрозою і, власне, перспективою масштабування Олешківських пісків на весь південь України. Все те, що є степовою зоною, через 30 років може бути такими Олешківськими пісками", - заявив Дикий.

Він зазначив, що південь України завжди був посушливим, адже кількість опадів там була на межі потреби для сільськогосподарських земель, "а тепер ця межа дуже сильно зсувається".

"Там було посушливо, а стає ще в рази посушливіше. Крім того, дуже посилюється вивітрювання... Води стає менше, вона висихає, і сухий ґрунт піддається значно сильнішому, ніж раніше, вітровому навантаженню... Зараз наші чорноземи підійматися вітрами й виносяться. Швидкість цього процесу така, що ми їх реально можемо втратити за 20 років, якщо нічого з цим не робити", - сказав Дикий.

При цьому науковець зауважив, що підняття рівня світового океану і можливі підтоплення України - це далека перспектива.

"А от опустелювання у двох його проявах, тобто зменшення кількості води й вивітрювання ґрунтів, це перспектива найближчих 10-20 років. Це те, з чим треба боротися вже", - підкреслив Дикий.

Статьи по теме
Якщо США дозволять Росії перемогти Україну, НАТО майже неминуче доведеться захищати Балтію, − ISW
Якщо США дозволять Росії перемогти Україну, НАТО майже неминуче доведеться захищати Балтію, − ISW

Сполучені Штати мають сьогодні лише два реальні вибори щодо війни Росії проти України.
17.04 — 256

Десятий місяць поспіль рекордного тепла: кліматологи назвали причини аномалії
Десятий місяць поспіль рекордного тепла: кліматологи назвали причини аномалії

Середня температура приземного повітря в березні 2024 року склала 14,14 градусів, що на 0,1 градусів вище за попередній максимум, встановлений у березні 2016 року. Це десятий місяць поспіль, який є найтеплішим у світі за всю історію спостережень.
10.04 — 367

Україна вночі перейде на літній час: коли переводити годинники
Україна вночі перейде на літній час: коли переводити годинники

Україна вночі 31 березня переведе годинники на літній час.
30.03 — 307