Контракти.ua

3455  —  17.09.21
В українців сформувалася мода на життя і навчання за кордоном – Лібанова
В українців сформувалася мода на життя і навчання за кордоном – Лібанова

Переважна більшість українців досі вірить у те, що жити деінде краще, ніж там, де вони мешкають.

Таку думку висловила науковиця у галузі соціоекономіки, демографії та економіки праці, доктор економічних наук, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова на конференції National media talk, що проходить у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Переважна більшість із нас щиро вірить у те, що деінде жити краще, ніж там, де ми живемо. Це може стосуватися іншої країни, це може стосуватися іншого міста, але там десь краще, ніж тут. І в результаті не просто сформувалася масштабна міграція, масштабна міграція - це нормальне явище, яке притаманне глобалізованому світу, й нічого ми з цим не зробимо ніколи, але в нас сформувалася мода на міграцію. У нас стало нормальним і модним говорити: та ви що, та мої діти тільки за кордоном будуть вчитися, тільки за кордоном будуть працювати і так далі», - сказала Лібанова.

Вона зазначила, що міграція дає як багато переваг країні-донору, так і негараздів.

«Я не буду говорити про втрати населення, людського потенціалу, капіталу, про те, що це посилює процес скорочення чисельності населення загалом в Україні. Я просто скажу про ті тисячі дітей, які стали соціальними сиротами при живих батьках через те, що батьки працюють за кордоном або в іншому місті України. Переважно сьогодні ми бачимо, що висмоктує з України робочу силу або Польща, або метрополіси - Київ, Харків, Одеса, Дніпро. Львів. Ну був ще Донецьк», - уточнила науковиця.

Аналізуючи, як змінилося життя українців упродовж 30 років, Лібанова зауважила, що громадяни України «хочуть поєднати непоєднуване».

«Ми хочемо поєднати високий рівень соціального забезпечення з низьким оподаткуванням, до того ж необов’язково яке ми сплачуємо. І, наприклад, ми вважаємо, що навіть за повної відсутності страхового стажу наші літні люди мають отримувати пенсію, на яку можна нормально жити. Так не буває. Якщо ми хочемо такий рівень соціального забезпечення, як у Швеції, то давайте згадаємо про рівень оподаткування у Швеції, в тому числі - доходів найманого працівника», - нагадала Лібанова.

Як повідомляв Укрінформ, раніше повідомлялося, що за даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ, за кордоном працюють від трьох до п’яти мільйонів українців.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 389

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 449

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 428