Контракти.ua

1170  —  16.09.21
Військовий експерт про навчання «Захід-2021»: Ця бравада грає Росії тільки у мінус
Військовий експерт про навчання «Захід-2021»: Ця бравада грає Росії тільки у мінус

Військові навчання "Захід-2021" Російська Федерація проводить з метою продемонструвати військову міць, а також спосіб залякування.

Про це заявив експерт Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у програмі "5 вопросов" телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

У російсько-білоруських навчаннях залучені до 200 тис. військових. Мусієнко наголосив, що при цьому наймасштабніші навчання в Європі налічують максимум 100 тис. учасників.

"Звернімо увагу, що у сучасному світі, як правило, вже такі масштабні навчання ніхто не проводить. Якщо ми подивимося на наймасштабніші навчання, які відбуваються, наприклад, в Європі, у них бере участь фактично весь Північноатлантичний альянс. Практично всі 30 країн (НАТО, - ред.) представлені, і ці навчання налічують максимум 100 тис. осіб. Вони не відбуваються в одній точці, а розподілені по всьому європейському периметру, відбуваються на території різних країн-членів Альянсу", — розповів Мусієнко.

Також країни Європи та Заходу не використовують збройні сили для того, щоб загрожувати всьому світу. Експерт наголосив, що такої політики дотримуються лише РФ і Китай.

"Це спосіб залякування. Це спосіб продемонструвати, що "дивіться, європейці, якщо ви, члени НАТО, не будете з нами узгоджувати свою політику, якщо не будете прислухатися до російського політичного погляду, ми ось вас будемо лякати, ми будемо демонструвати військову силу", — вважає він.

Мусієнко додав, що тактики залякування під час таких навчань Кремль дотримується вже кілька років. Але такі навчання РФ допомагають іншим країнам проаналізувати свої слабкі місця в обороні та вжити відповідних заходів.

"Країни НАТО збільшили свою присутність, оскільки бачать, що від Росії стає все більше загроз", — зазначив Мусієнко.

Саме зміцнення оборонних позицій європейських країн за підсумками кожних таких російських навчань демонструє, що подібні "акти залякування" грають проти самої Росії.

"Ця бравада грає Росії тільки у мінус. Тому що, по-перше, у сучасному світі так політика не ведеться. Усі дивляться на це, як на анахронізм. По-друге, вона тільки переконує НАТО у тому, що вони діють правильно, коли зміцнюють свою оборону. Адже до 2014 року все було зовсім навпаки. Американська військова присутність в Європі зменшувалася. НАТО менше вкладала (у оборону, ред.). І країни НАТО фінансували свою безпеку на рівні 0,6-0,7% ВВП. Ніхто не збирався воювати. Але трапилася російська агресія, окупація Криму та бойові дії на Донбасі. Це переконало країни Європи й НАТО, що мирна позиція стосовно до Росії не працює", — продовжив експерт.

Мусієнко впевнений, що Україна повинна винести питання про навчання "Захід-2021" на 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

Нагадаємо: військові навчання "Захід-2021" з 10 по 16 вересня тривають на 9-ти полігонах, розташованих на території Росії, в акваторії Балтійського моря, а також на 5-ти полігонах у Білорусі. Всього у навчаннях беруть участь до 200 тис. осіб особового складу, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 знарядь, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів. Міністерство оборони Білорусі раніше заявило, що навчання будуть базуватися на сценарії, коли дві країни піддаються нападу.

Статьи по теме
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?
Сакартвело, що з тобою? Що з тобою трапилося, Грузіє? Чому ти повірила Іванішвілі? Чому повірила росії?

Євген Якунов: Що змусило тебе так змінитися? Адже для мого покоління, яке виросло в радянському союзі, ти завжди була взірцем високої національної культури, символом непокірності й прапором вільнодумства. Руставелі, Думбадзе, Туманішвілі, Абуладзе, Мамардашвілі, Данелія, Бендукідзе – ці імена супроводжували мене з дитинства крізь усе життя. А Софіко Чаурелі й Вахтанг Кікабідзе були ріднішими, ніж багато хто з акторів-земляків.
16.05.23 — 679

Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз
Жителі Росії ненавидять США більше, ніж Україну та Євросоюз

Серед росіян переважають негативні оцінки щодо США, Європейського Союзу та України. Позитивні оцінки характерні для Китаю, Індії та Туреччини.
13.03.23 — 760

Як санкції та війна руйнують економіку Росії
Як санкції та війна руйнують економіку Росії

В Росії після вторгнення до України знижуються важливі показники для економіки.
20.11.22 — 1538