Контракти.ua

832  —  12.09.21
Експерт вважає, що Путін втратить владу у разі масштабного вторгнення в Україну
Експерт вважає, що Путін втратить владу у разі масштабного вторгнення в Україну

Росія зважилася би на поглинання України в силовий спосіб за умови впевненості в успіху, проте у 2021 році у відкритому протистоянні з Києвом Росії загрожують багатотисячні воєнні втрати.

Таку думку у програмі «Украина на самом деле» телеканалу «Дом» висловив політичний аналітик Дмитро Литвин.

«Вони б із задоволенням взяли Україну до складу своєї держави навіть у силовий спосіб... Я би додав, що у 2014 році, коли почалася війна, ми вже мали офіційно позаблоковий статус. Він був затверджений на всіх необхідних офіційних рівнях. Проте Російська Федерація почала війну, розповідаючи про те, що тут може бути НАТО. Ця легкість початку війни — вона для Кремля абсолютно стовідсоткова... Але Україна оборонятиметься. А оборона України — це не сотні, а тисячі загиблих росіян», — акцентував Литвин.

На думку експерта, важливе значення для збереження влади Путіна в РФ має телекартинка «успішної Росії» як медійний продукт для внутрішнього російського споживача.

«Це така «телевізійна диктатура». Вони роблять картинку успішної Росії, яка перемагає та не знає проблем. І, якщо у них десятки або навіть сотні загиблих, вони можуть це ігнорувати. Але, якщо у них тисячі загиблих на війні, про яку знають усі, це ігнорувати неможливо. І в умовах масштабної агресії проти України їхня «телевізійна Росія», яку вони зображують уже 20 років, просто завалиться... Якщо вони відчувають, що можуть використовувати військовий інструмент, вони його використовують. Але вони обмежені в цьому тим, що вони його можуть використовувати настільки, наскільки це не шкодить їхньому власному управлінню в Росії», — пояснив Литвин.

Разом з тим експерт вважає, що аналізуючи ризики повномасштабної російсько-української війни, Київ повинен враховувати всі можливі варіанти дій Москви. У тому числі і ризик повномасштабної російської агресії по всьому українському кордону.

«Україна повинна враховувати будь-які варіанти розвитку подій, будь-які сценарії того, як Російська Федерація може поводитися далі. І враховувати варіант повномасштабної агресії не лише в донецькому регіоні або в Криму, а й загалом по всьому периметру нашого кордону», — наголосив Литвин.

Проте навіть у 2014 році, коли Україна була особливо вразливою для геополітичних атак, Росія обмежила своє вторгнення частиною Донбасу та окупацією Криму, не рушивши далі вглиб України, нагадав аналітик. Сьогоднішня ж Україна — зовсім інший противник.

«Але я би звернув увагу все-таки, що Україна була максимально слабкою саме у 2014 році. І попри це Російська Федерація однаково не пішла далі тих регіонів, де вона зупинилася. Варіант можливого розвитку агресії проти України існує, звісно. Але він дійсно був би апокаліптичним, як сказав Пєсков, і для Російської Федерації. Не треба розраховувати на те, що це може бути якась легка прогулянка. У російській політичній картині світу завжди складається така історія, що вони «непереможні», — уточнив Литвин.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський під час дискусії у межах міжнародного форуму YES Brainstorming у Києві 10 вересня заявив, що існує можливість повномасштабної війни з Росією.

Статьи по теме
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ

Депутатів Верховної Ради можуть залишити без броні від мобілізації.
14.01 — 1611

Про Путіна, мобілізацію та битву за Крим. Головне з інтерв'ю Зеленського для The Economist
Про Путіна, мобілізацію та битву за Крим. Головне з інтерв'ю Зеленського для The Economist

Президент України Володимир Зеленський вважає російського диктатора Володимира Путіна "твариною" і не бачить передумов для мирних переговорів. На його думку, битва за Крим стане центральною у нинішній війні, а альтернативи посиленню мобілізації насправді немає.
03.01 — 516

Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный
Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный

Игаль Левин: "Они не останавливаются", — такими словами недавно описал российскую агрессию украинский генерал Валерий Федорович Залужный — главнокомандующий Вооруженными силами Украины. Вот эти слова Железного генерала — ключ к пониманию происходящего.
17.05.23 — 1126