Контракти.ua

1839  —  10.09.21
Науковці змоделювали льодовикове минуле Північного моря
Науковці змоделювали льодовикове минуле Північного моря

Учені змогли в 3D реконструювати вражаючі пейзажі льодовикового періоду під Північним морем, котрі можуть допомогти уявити, як танутиме лід в Антарктиці та на Гренландії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Так, це були глибокі багатокілометрові канали, відомі як тунельні долини, прорізані швидкоплинними річками, що протікали під древніми льодовиками Північної Європи.

Сьогодні всі ці форми рельєфу приховані дном Північного моря, але нова робота з обстеження простежила їх контури в чудових 3D-деталях.

За словами вчених, ці канали можуть підказати, як будуть руйнуватися сучасні льодові щити, такі як Гренландія, через те, що ці особливості рельєфу були створені в періоди сильного танення льоду.

Зазначається, що вже зараз влітку в Гренландії можна побачити озера з талої води на поверхні крижаного покриву. Ця вода тече через отвори до нижньої частини, де вона розтікається і випливає в море.

Завдяки новим методам сейсмічної розвідки, які зазвичай використовуються для пошуку нафти і газу, ученим вдалося відтворити льодовикову історію Північного моря.

Як передавав Укрінформ, у льодовиках Гренландії втретє за десятиріччя температура піднялась вище нуля - це спричинило перший задокументований дощ з моменту постійних спостережень у 1950 році. Температура на льодовику в Гренландії у вихідні піднялася вище нуля втретє за декаду.

Тепле повітря спричинило екстремальний дощ: 7 млрд тонн води впали на крижану поверхню. За даними Національного центру даних про сніг та ожеледицю США, це найсильніші опади на льодовому покриві з початку ведення обліку в 1950 році, а кількість втраченої маси льоду в неділю в сім разів перевищила норму для цієї пори року.