Контракти.ua

1072  —  09.09.21
Синоптики пояснили, що таке «бабине літо» і коли воно прийде до України
Синоптики пояснили, що таке «бабине літо» і коли воно прийде до України

В Українському гідрометеорологічному центрі пояснили, що бабине літо — період теплої і сухої погоди восени, який пов'язаний зі стійким антициклоном і в Україну воно прийде з 8-9 вересня.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні Укргідрометцентру у Фейсбуці.

"Бабине літо може настати як у вересні, так і у жовтні чи навіть листопаді, причому воно часто виникає декілька разів протягом осені", - ідеться в повідомленні.

Перше або молоде бабине літо з'являється лише після настання осінніх заморозків, а останнє може виникнути в листопаді, перед настанням морозів.

Явище бабиного літа відоме у багатьох країнах з помірним кліматом. У Німеччині, Австрії, Швейцарії теплий період восени називається "Altweibersommer" (дослівно перекладається як “літо старих жінок”). У слов'янських країнах, наприклад, Чехії, Польщі, Словаччині, Словенії, цей період навіть у вимові звучить схоже: чеською мовою - babí léto, польською - babie lato, словацькою - babie leto. У Болгарії та Сербії воно відоме як циганське літо або літо бідняка.

У Швеції є "брітсоммар", у Фінляндії цей період називається “intiaanikesä”. В Ірландії “бабине літо” називають "fómhar beag na ngéanna" (дослівно перекладається як маленька осінь гусей).

У помірних широтах південноамериканського континенту, куди належать південна частина Бразилії, Аргентина, Чилі та Уругвай – бабине літо відоме як “вераніко”, “вераніто” або “веранілло” та означає маленьке літо. Зазвичай спостерігається на початку осені, тобто наприкінці квітня - в середині травня (у південній півкулі планети сезонність є протилежною до тієї, яка у північній півкулі).

У деяких країнах південної Європи (Португалія, Іспанія, Італія, Франція та Мальта), бабине літо асоціюється з іменинами або днями святих. У Туреччині бабине літо називають "pastirma yazı", що означає літо пастрамі (м’ясний делікатес з яловичини) і спостерігають у листопаді, адже саме цей місяць здавна вважався найкращим часом для приготування цього продукту.

“Цьогоріч в Україні ми будемо спостерігати бабине літо з 8-9 вересня. Адже початок вересня був холодним та з нічними заморозками у більшості областей країни. Проте вже цими днями в Україні значно теплішає і потужний антициклон Hermelinde подарує всім нам сонячну та спокійну погоду. Тому готуємось зустрічати бабине літо та насолоджуємось приємним осіннім теплом!”, - повідомили в Укргідрометцентрі.

Як повідомляв Укрінформ, 9-10 вересня синоптики обіцяють в Україні малохмарну погоду без опадів. Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с. Температура вночі 6-11°, на узбережжі Чорного моря до 14°; вдень 20-25°.У столичному регіоні 9-10 вересня без опадів. Температура вночі 6-11° тепла, вдень 20-25°.

Статьи по теме
Заморозки і не тільки: синоптики розповіли про погоду у найближчі дні
Заморозки і не тільки: синоптики розповіли про погоду у найближчі дні

Найближчими днями, попри похолодання в Україні 18 квітня, знову потепліє. Водночас синоптики попереджають про заморозки вже на найближчих вихідних.
вчера, 07:44 — 410

Синоптикиня назвала терміни похолодання та попередила, чи будуть заморозки найближчим часом
Синоптикиня назвала терміни похолодання та попередила, чи будуть заморозки найближчим часом

Тенденція до зниження температури спостерігається з другої половини цього тижня та розповсюдиться й на наступний.
14.04 — 181

До України йде похолодання: синоптикиня повідомила, чи будуть заморозки
До України йде похолодання: синоптикиня повідомила, чи будуть заморозки

Протягом наступного тижня стане більше опадів.
14.04 — 502