Контракти.ua

2427  —  03.09.21
Інститут нацпам’яті презентував новий ролик Міф про «Золотий вересень» 1939 року
Інститут нацпам’яті презентував новий ролик Міф про «Золотий вересень» 1939 року

До 1 вересня, коли розпочалася Друга світова війна, Український інститут національної пам'яті презентував новий відеоролик «Золотий вересень», створений у межах відеопроєкту «Війна і міф».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба УІНП.

«У ролику розвінчуємо міф про те, що приєднання території Західної України сприймалося населенням як визволення «з-під панського гніту». Акцентуємося на підписанні пакту Молотова – Ріббентропа, який включив СРСР у війну в 1939 році як агресора, а не в 1941-му як жертву. Зауважуємо, як місцевим населенням сприймався прихід радянської влади. Наголошуємо на жорстоких та репресивних методах встановлення радянської влади на теренах Західної України, жертвами якої стали десятки тисяч людей», - ідеться в повідомленні.

У відео використано матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова» за редакцією Володимира В’ятровича, Олександра Зінченка, Максима Майорова, а саме: міф «Золотий вересень» – українці радо вітали прихід радянських військ» (автор – Олександр Зінченко).

Як нагадали в УІНП, головною метою відеопроєкту «Війна і міф» є деконструкція радянських міфів та перешкоджання використання історії Другої світової війни в політичних та пропагандистських цілях, зокрема країною-агресором.

Зауважується, що сьогодні Російська Федерація на всю потужність використовує форми і сенси радянської воєнної пропаганди та надалі культивує міфи довкола Другої світової війни. Міфи про Другу світову розповсюджуються російською пропагандою не лише на теренах України і Росії, а й у всьому світі. Таке поширення зумовлене тим, що ця пропаганда спирається на суспільні стереотипи, які формувалися тоталітарним режимом багато років.

Розвінчування радянських міфів сприятиме, по-перше, недопущенню можливості сучасної Росії монополізувати перемогу Червоної армії над нацизмом, адже в її лавах боролися мільйони українців та представників інших національностей. По-друге, ця перемога не повинна для теперішнього російського керівництва стати виправданням агресії в інших країнах (Україна, Сирія, Грузія, Молдова, Чечня), мотивуючи такі дії тим, що «ми не можемо бути агресорами, адже ми звільнили світ від Гітлера», підкреслили в УІНП.

Формат проєкту – кількахвилинні ролики з потужним відеорядом (хроніка, інфографіка, анімація, карти, архівні світлини, моушн-графіка). Цей проєкт є додатковим джерелом історичної інформації для широкого загалу. Відеоролики присвячені періоду Другої світової війни.

Статьи по теме
Яку їжу СРСР нахабно
Яку їжу СРСР нахабно "вкрав" у Заходу: від ескімо до лікарської ковбаси

Виявляється, ті самі "славетні" радянські продукти були нахабно вкрадені із західної культури. Починаючи зі згущенки і закінчуючи котлетами. Запозичувалася рецептура, дизайн упаковки і не тільки.
09.08.22 — 1372

Чоловік Руслани Писанки повідомив, де та коли відбудеться прощання з зіркою
Чоловік Руслани Писанки повідомив, де та коли відбудеться прощання з зіркою

Чоловік акторки та ведучої Руслани Писанки, яка пішла з життя 19 липня, Ігор Ісаков повідомив, де відбудеться прощання з нею у Німеччині.
29.07.22 — 30443

УІНП оприлюднив новий ролик, що розвінчує тезу «Ніхто не забутий, ніщо не забуте»
УІНП оприлюднив новий ролик, що розвінчує тезу «Ніхто не забутий, ніщо не забуте»

Український інститут національної пам’яті випустив новий ролик із циклу «Війна і міф», що розвінчує тезу «Ніхто не забутий, ніщо не забуте».
09.05.22 — 1259