Контракти.ua

1366  —  19.08.21
У Києві торгували немовлятами як "сурогатними": 70 тисяч доларів за дитину
У Києві торгували немовлятами як

У Києві торгували дітьми за 70 тисяч доларів, маскуючи все під сурогатне материнство. Члени злочинного угруповання підробляли документи і дозволяли іноземцям вивозити за кордон малюків, народжених сурогатними матерями. Організаторів злочинної схеми п'ятеро – троє українців та двоє громадян зі Східної Азії.

Про це повідомляють новини «Сьогодні» на каналі «Україна».

Вже відомо, що вдалося вивезти 13 дітей, ще троє залишаються в Україні. За інформацією з власних джерел у правоохоронних органах – дітей на продаж замовляли у непримітній будівлі. Тут на другому поверсі розміщується агенція із сурогатного материнства. На її сайті зазначена мета – допомагати стати батьками. Дівчатам, які візьмуть участь у програмі сурогатного материнства, обіцяли безкоштовне обстеження, індивідуального лікаря і психолога, а також житло у столиці.

Також шукали іноземцеві фіктивну дружину в Україні. За два роки її послуги коштували 2 тисячі доларів.

Фрагмент розмови з вербувальниками:

  • Повністю вони всю суму не можуть видати, щоб наречена нікуди не пропала.
  • Ага.
  • А ви мені скажіть, дитина на мене буде записана?
  • Так.
  • Я мати буду?
  • Так.
  • Ну добре, я згодна.

Потім лікарі підробляли фіктивній дружині довідки про те, що вона не може мати дітей, а отже, має право скористатись послугами сурогатної медицини.

"Після народження дитини фіктивна дружина мала відмовитись від дитини і надати дозвіл на її переміщення через державний кордон України. Після передачі дитини іноземцю-замовнику фігуранти злочинної групи отримували винагороду близько 70 тисяч доларів", – коментує начальник Департаменту міграційної поліції Національної поліції України Сергій Пантелєєв.

За скляними дверима агенції із сурогатного материнства бачимо фото немовлят азійської зовнішності. А на дверях таблички дублюються китайською. Намагаємося отримати коментар в агенції, та марно. Чоловік, якого бачили за дверима, за якийсь час з'являється на ґанку. У мотоциклетному шоломі, окулярах, масці та білому халаті він чекає на кур'єра, який привіз їжу. Від журналістів кидається навтьоки.

У відгуках в інтернеті є навіть дописи від тих самих фіктивних дружин – незадоволені.

"Незадоволена вами! Якщо треба продовжити шлюб, то нехай китаєць платить. А то подам на розлучення! І не думайте мене обманювати!" – йдеться у дописі.

Це вже друга гучна справа з незаконним продажем сурогатних дітей за кордон за останній місяць. Кілька тижнів тому СБУ викрила подібну схему в Харкові. Юристи кажуть: хоч сурогатне материнство в Україні легальне, та спеціального закону про нього немає. І є моменти, які намагаються обійти за допомогою фіктивних дружин.

Тепер керівництву агенції світить до 15 років за ґратами з конфіскацією майна. Що загрожує фіктивним дружинам – поки невідомо. У черзі на сурогатних немовлят лише в цій агенції було 160 охочих іноземців.

Відзначимо, що сьогодні Україна – одна з небагатьох країн в Європі, де комерційне сурогатне материнство дозволене на законодавчому рівні. Уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова на своїй сторінці в Facebook написала, що ситуація з наданням послуг сурогатного материнства є масовою і системною в країні, а технології сурогатного материнства рекламують і представляють як "товар високої якості".