Контракти.ua

16146  —  12.08.21
До України йде нова хвиля спеки
До України йде нова хвиля спеки

Перед черговою хвилею спеки, яка настане у понеділок, температура повітря буде типовою для серпня, +25...+29 °С.

На Маковія, улюблене серпневе свято, (Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці), за прогнозом Sinoptik.ua, в Україні очікується чудова малохмарна погода, +27...+29 °С, в цілому без опадів. Дощами може дещо зачепити тільки Луганську та Донецьку області. Хвиля спекотного повітря з південного заходу підвищить температуру повітря в Україні з понеділка до +30...+35 °С.

13-16 серпня біометеорологічні умови будуть в цілому сприятливими. Однак якраз у серпні - пік сезону цвітіння амброзії, найсильнішого алергену. Алергією на пилок цієї рослини найчастіше страждають люди, у яких знижений імунітет. Тривала алергія на амброзію може призвести до розвитку бронхіальної астми.

На заході України у п'ятницю, 13 серпня вдень очікуються стримані +23...+24 °С. У вихідні та понеділок +27...+28 °С, без опадів. Ніч на п'ятницю буде холодною +11 °С, у високогір'ї +9 °С, але надалі ночі потеплішають до +17...+19 °С, у високогір'ї до +13 °С. З п'ятниці до понеділка буде хмарно з проясненнями.

На сході країни у п'ятницю вдень будуть спокійні +25...+27 °С, у Луганській та Донецькій областях місцями пройдуть дощі. У вихідні температура повітря стане вище, до +27...+29 °С, хмар поменшає. У понеділок - спекотно, до +32 °С.

У Харкові у п'ятницю та суботу буде хмарно, до +27 °С, вітер північно-західний до 5 м/сек. У неділю та понеділок вітер заспокоїться, стане сонячно, +29...+31 °С.

У південних областях у вихідні очікується +28...+31 °С, у понеділок повітря нагріється до +33 °С. Температура морської води у Чорному морі біля Одеси +22 °С, в Азовському морі біля Бердянська +28 °С. Поки що зберігається ідеальна погода для морського відпочинку.

У Миколаєві з п'ятниці до понеділок переважно ясно. Вдень до +29 °С, у понеділок до +31 °С. Вночі повітря буде охолоджуватися до +17...+18 °С.

У центральній частині України з 13 по 16 серпня температура повітря виросте з +26 °С до +30 °С, атмосферний тиск підвищиться, опади не очікуються.

На півночі країни у п'ятницю та вихідні типова для серпня температура повітря: +25...+28 °С. У понеділок - до +30 °С, проте пік спеки на наступному тижні прогнозується у вівторок, 17 серпня, до +34 °С. Є невелика ймовірність дощів у неділю.

У Києві з п'ятниці по понеділок +26...+29 °С. На Маковія, 14 серпня, буде ясно, слабкий північно-західний вітер. У цей день у православних церквах освячують воду, квіти й мак.

Мак мав в українській культурі сакральне значення, як насіння, що захищає від нечистої сили.

14 серпня Перший Спас, Маковія (Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього). Цього дня святять воду, квіти й мак; печуть шулики́.

15 серпня Успіння Пресвятої Богородиці (Західні церкви та більша частина Східних церков).

Статьи по теме
На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі
На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі

Сьогоднішній день принесе всій Україні відчутне потепління та можливість погрітися на сонці.
вчера, 15:36 — 236

Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє
Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє

До України йде весняне тепло.
вчера, 09:16 — 199

Коли в Україні потеплішає до +20: прогноз синоптикині
Коли в Україні потеплішає до +20: прогноз синоптикині

У всіх областях переважатиме суха та сонячна погода.
27.03 — 356