Контракти.ua

705  —  20.07.21
Чорниця з радіацією. Що показала перевірка ягоди з ярмарків і стихійних базарів
Чорниця з радіацією. Що показала перевірка ягоди з ярмарків і стихійних базарів

В Україні почався сезон чорниці, але ціни на ягоду кусаються, а її якість традиційно викликає питання. Справа в тому, що щорічно Держпродспоживслужба звітує про знайдений в зразках чорниці Цезій-137 – дуже небезпечний для людини радіонуклід.

"Сьогодні" зробили контрольну закупівлю чорниць та перевірили їх у лабораторії. Для перевірки обрали ягоду з традиційних ринків, з сертифікатом і без, та зі стихійного, без будь-яких документів. Цікаво, що і легальна, і "чорна" чорниця продається в одну ціну – по 90 гривень за кіло.

На подив виявилося, що всі зразки можна їсти. Такий результат "Сьогодні" отримали вперше за кілька років перевірок. Допустима норма цезію для дикої чорниці висока – 500 бекерелів на кілограм. Для фермерської ягоди – тільки 70 бекерелів.

Найчистішою виявилася ягода з ярмарки на Печерську – 24 Бк/кг. У чорниці з Лук'янівського ринку виявили майже 135 Бк/кг. Ягода зі стихійного ринку біля офіційного базару показала 181 Бк/кг. Найгірший результат – у чорниці, купленої возі метро Лісова – 218 Бк/кг. Це в межах норми, але і безпечної таку ягоду не назвеш.

У соцмережах – величезна кількість скарг на стихійні ринки і відсутність санітарного контролю на стаціонарних базарах. Нарікають в тому числі і на радіоактивну чорницю, зібрану в Чорнобильській зоні або інших регіонах Полісся, куди потрапляв пил з реактора. Ще однією небезпекою можуть бути нітрати.

На одному з ринків знімальна група "Сьогодні" відразу ж виявила відсутність документів у продавців. Чи перевіряли товар – невідомо. Продавці, зрозуміло, запевняють, що весь товар – якісний. А відразу після включення камер, жінка в білому халаті побігла по рядах роздавати паперу з експертними висновками.

На стихійному ринку біля метро Лісова закупівля взагалі перетворилася на трилер. Ягоду спочатку продали, гроші взяли, а коли почули, що продукт перевірять на радіацію, кинулися силою відбирати пакет. В результаті ягоду намагалися підмінити – мабуть, на спеціальну, "для перевіряючих". Але до лабораторії все одно потрапила чорниця з ящика – "Сьогодні" вдалося зберегти пару жмень.

Крім чорниці, ми вирішили перевірити на нітрати ранню диню. Розпізнати шкідливі речовини може тільки лабораторне обладнання. Дослідження показало, що найменше нітратів в зразку з Печерської ярмарки – 36 при нормі 90. А найгіршою виявилася диня з супермаркету – 77.

Чим небезпечні нітрати і цезій

"Цезій-137 може накопичуватися в м'язах і інших органах. При високій концентрації це призводить до порушень роботи серця, нирок і печінки", – застеріг фахівець з громадського здоров'я Київського центру контролю захворюваності Андрій Косінов в новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Щоб відчути такі наслідки, потрібно з'їсти дуже багато забрудненої чорниці. Але краще, звичайно, не експериментувати.

А от вплив нітратів на організм – куди більш помітне, ніж радіонуклідів.

"Знижується серцевий ритм. Можливий головний біль, слабкість. Буде клінічна картина отруєння", – пояснив Косінов.

 

Статьи по теме
Здоровий спосіб життя важливіший за схильність: вчені назвали 7 правил профілактики інсульту
Здоровий спосіб життя важливіший за схильність: вчені назвали 7 правил профілактики інсульту

Вчені назвали сім здорових звичок: які можуть удвічі знизити ризик інсульту, навіть у тому разі, коли є генетична схильність до нього.
22.07.22 — 901

Користь чорниці: чому потрібно обов'язково додати до щоденного раціону цю сезонну ягоду
Користь чорниці: чому потрібно обов'язково додати до щоденного раціону цю сезонну ягоду

Ці сезонні ягоди допомагають знизити рівень холестерину та контролювати кількість цукру в крові. В чому користь чорниці і чому її потрібно додати до свого щоденного раціону - пише ТСН.ua.
23.06.22 — 993

Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» назвав 8 правил профілактики варикозу
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» назвав 8 правил профілактики варикозу

Якщо у вас є схильність до варикозу або ви ведете малоактивний спосіб життя – поради доктора Комаровського у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» допоможуть переглянути свої звички й покращити стан здоров'я.
21.02.22 — 643