Всього одна ложка олії виноградних кісточок на день – і тіло наповнене необхідними речовинами. Її давно використовують для профілактики та лікування різних захворювань, вона одна з найпопулярніших олій у косметології. У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Григорій Герман дізнались, чим корисна ця олія та де її краще застосовувати.
Олія виноградних кісточок – одна з найпопулярніших, вона використовується у приготуванні мила, її додають у косметику, вона виробляє колаген, який відповідає за еластичність та молодість шкіри. У її складі є природний антиоксидант ретинол, лютеїн та омега-3.
«Ця олія широко використовується у косметології, особливо для масажу та антицелюлітних програм. Вона має антиоксидантні властивості, загоювальні, протизапальні, а ще добре очищає пори», – коментує косметологиня і консультантка зі здорового харчування Анна Галіцина в ефірі каналу «Україна».
Крім того, олія виноградних кісточок має антитромботичну дію, тобто запобігає появі тромбів. Ученими доведено, що ця олія уповільнює розвиток раку шкіри та відвертає появу хвороби Альцгеймера. Компоненти у її складі мають різноманітні дії на організм.
«Заспокоюють нервову систему, мають протизапальну дію, запускають певні важливі процеси, а ще очищають кишечник, виводячи шкідливі речовини з організму», – зазначила експерт.
У кулінарії олію виноградних кісточок використовують для заправляння салатів, додають до холодних страв. Вона корисна у сирому вигляді, а от смажити продукти на цій олії не рекомендовано, адже при високій температурі поліненасичені кислоти утворюють між собою шкідливі зв'язки, які негативно впливають на організм.
«Найкраще її використовувати у косметиці – декоративній і в засобах для догляду, для тіла і волосся, у шампунях», – коментує Анна Галіцина.
Протипоказань у неї майже немає, хіба що алергія. Тому до початку використання треба перевірити, чи немає часом індивідуального протипоказання. Для цього слід нанести кілька крапель на зап’ястя і потримати протягом 10 хвилин. Якщо реакції немає – можна сміливо використовувати. Придбати 500 мл олії виноградних кісточок можна за 160 гривень. Стандартний термін придатності – 1 рік, при зберіганні у прохолодному закритому місці.