Контракти.ua

659  —  07.06.21
У «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим небезпечний посуд із пластику і як правильно його використовувати
У «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим небезпечний посуд із пластику і як правильно його використовувати

Чи не кожна господиня має на кухні арсенал пластикових контейнерів для зберігання продуктів. Проте якби ви знали, наскільки вони небезпечні, половину б точно утилізували. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч розповіли, що ж приховують у собі пластикові контейнери й інший посуд та як уникнути небезпеки.

Коштує недорого, майже невагомий і легко утилізується – все це про пластиковий посуд. Удома, на природі чи на роботі користуватися ним зручно і можна не марнувати часу на миття. Та чи здогадувались ви про смертельні властивості пластику? Будь-який пластик, навіть найякісніший, є продуктом нафтопереробки і при взаємодії з кислотами, які містяться в окремих продуктах, та при високих температурах, такі вироби можуть виділяти небезпечні речовини, які при потраплянні в організм завдають серйозної шкоди.

«Насамперед ці речовини впливають на гормональний фон, на статеву функцію чоловіків і жінок, можуть впливати на репродуктивну функцію – наскільки успішно відбувається запліднення, вагітність і перебіг цієї вагітності, – зазначив терапевт Михайло Соколовський в ефірі каналу «Україна». – Крім того вони мають негативний вплив на імунну систему. Серед внутрішніх загроз – онкологічні хвороби, а зовнішні загрози – це інфекції. Може також суттєво впливати на функцію печінки чи нирок».

Тайванські вчені виявили у пластику ще одну небезпечну речовину – меламін, який виділяється із нього при нагріванні. Ця речовина при потраплянні в організм може призвести до виникнення каменів у нирках. Тому якщо ви збиралися сьогодні розігріти свій обід у мікрохвильові – краще цього не робити.

«Ці речовини викликають негативні зміни у нашому організмі. Вони виступають у якості ендокринного руйнівника, можуть призводити до ракових захворювань», – розповів голова агенції з хімічної безпеки Денис Павловський у програмі «Ранок з Україною».

Аби суттєво зменшити ризик захворювань від користування пластиковим посудом, варто обирати лише вироби з правильним маркуванням.

«Найнебезпечнішими є вироби з маркуванням 3,4,7. Краще обирати пластик, на дні якого буде трикутник із позначками дві літери Р, що означає поліпропілен і в жодному випадку не користуватись пластиком з маркуванням РVС, що означає полівінілхлорид», – радить голова агенції з хімічної безпеки.

А ще слід пам’ятати – одноразовий посуд можна використовувати лише один раз, не накладати в нього їжу повторно. Не розігрівати їжу в пластиковій тарі у мікрохвильовці, не годувати з пластикового посуду маленьких дітей, не зберігати готову їжу у пластикових контейнерах понад 3-4 години. Якщо виріб змінив колір чи набув неприємного запаху, його треба утилізувати.

Статьи по теме
У «Ранку з Україною» експерти розповіли, з чим пов’язане подорожчання олії та яку корисніше вживати
У «Ранку з Україною» експерти розповіли, з чим пов’язане подорожчання олії та яку корисніше вживати

Ціни на соняшникову олію за рік підскочили на 40% – наразі пляшка коштує близько 60 гривень. І, за прогнозами, це ще не межа. Григорій Герман і Марія Мельник у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» з’ясували, чому так шалено подорожчав один із соціальних продуктів та чи можна замінити соняшникову олію на іншу рослинну.
18.03.21 — 633