Контракти.ua

817  —  24.05.21
США і європейські країни закликали заборонити всі польоти над Білоруссю
США і європейські країни закликали заборонити всі польоти над Білоруссю

Голова комітету сенату США з міжнародних відносин Боб Менендес, а також представники Чехії, Латвії, Німеччини, Литви, Ірландії, Польщі та Великобританії заявили про засудження влади Білорусі після захоплення літака Ryanair і опозиційного журналіста, співзасновника Nexta Романа Протасевича.

Про це повідомляє ZN.ua.

"Ми закликаємо Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) негайно провести розслідування цього явного порушення вільного транзиту між державами і загроз для повітряних суден", - заявили вони.

Поки не розслідують захоплення і не звільнять Протасевича, міжнародне співтовариство вимагає призупинити членство Білорусі в організації і "заборонити всі польоти над цією країною, включаючи польоти в Білорусь і з неї".

Після полудня 23 травня низка білоруських ЗМІ повідомили про екстрену посадку в аеропорту Мінська літака Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежні і карети «швидкої допомоги».

Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходився опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

За даними ЗМІ, винищувач МіГ-29 ВС Білорусі фактично змусив цивільний борт змінити курс від кордону і сісти в аеропорту Мінська. Наказ підняти в небо винищувальну авіацію віддав особисто нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Статьи по теме
Командующий обороной Киева объяснил, зачем Россия перебрасывает военных в Беларусь
Командующий обороной Киева объяснил, зачем Россия перебрасывает военных в Беларусь

Пока все боевые части, которые создала Россия в Беларуси - были позже переброшены на восток. Кремль использует территорию своего союзника для восстановления техники и обучения солдат.
03.02.23 — 2088

"Якщо прийдуть, вже не повернуться": на Волині місцеві накопали для ворога лабіринтів і засідок

На Волині вздовж білоруського кордону збудували міцну лінію оборони і готуються до опору.
10.07.22 — 1872

Наступ з Білорусі та Придністров’я – один з можливих сценаріїв: у Міноборони оцінили ймовірність
Наступ з Білорусі та Придністров’я – один з можливих сценаріїв: у Міноборони оцінили ймовірність

Наразі можливість вторгнення ворога з території Білорусі та невизнаного Придністров'я малоймовірна, але розглядається.
08.07.22 — 886