Контракти.ua

760  —  22.05.21
Драма і хорвато-український кримінал: яким буде перший серіал oll.tv
Драма і хорвато-український кримінал: яким буде перший серіал oll.tv

Цими днями у Києві тривають зйомки серіалу «Зломовчання». 6-серійний проект у жанрі кримінальної драми має декілька особливостей. Це копродукція з Хорватією (події розгортаються в Києві та Осієку), фільм заснований на реальних подіях і книзі відомого журналіста-розслідувача, а українська прем’єра відбудеться не на телеканалі, а на відео платформі oll.tv. «Сьогодні» поспілкувались з україно-хорватською командою та дізнались подробиці проекту.  

 

Українська кінокомпанія Star Media, онлайн-платформа oll.tv, яка входить у «Медіа Групу Україна», хорватський продакшн Drugi Plan і німецький дистрибутор Beta Film об’єднались у створенні серіалу «Зломовчання» за романом  Election Silence журналіста Драго Хедла. Твір базується на журналістському розслідуванні про торгівлю людьми і зброєю у Східній Європі, а сам Драго Хедл відомий далеко за межами Хорватії і неодноразово отримував престижні міжнародні премії за свої розслідування.

Команда озвучила бюджет проекту – 250 тис євро за серію, підкреслюючи, що таке фінансування може забезпечити саме копродукція. А вже в грудні роботу над «Зломовчанням» планують завершити і українські глядачі побачать результат на платформі oll.tv.

«В Україні ніколи раніше не виробляли контент для ОТТ-платформ, і ми вже досить довгий час шукали історії, які б відрізнялись від тих, які сьогодні пропонують телеканали. За останній рік ми передивились безліч сценаріїв, але проблема в тому, що історії, які нам пропонують, дуже телевійзійні. «Зломовчання» для традиційних телеканалів надто гостра і відверта історія, а у oll.tv більше свободи, тож ми готові пропонувати більш сміливі й навіть провокаційні проекти.  До того ж команда нашого першого оригінального серіалу вже має досвід створення міцного платформенного продукту», - розповідає Юлія Трибушна, директор oll.tv, про мотивацію приєднання до проекту.

Для кінокомпанії Star Media міжнародні проекти – частина стратегії, а система кешрібейтів (повернення іноземним кіновиробникам частини коштів, витрачених на зйомки в Україні) стимулювала посилення співпраці з іноземними партнерами.

«Зломовчання» - дуже амбітний проект, у нас прекрасна творча група та взаємодія.  Але для нашої компанії це не лише комерційний проект, він має важливу соціальну складову. У нещодавній доповіді ООН йшлося, що під час пандемії проблема торгівлі людьми не тільки не зникла, а й навіть посилилась. Тобто, коли хвороба косить весь світ, ці люди продовжують свою кримінальну діяльність», - звертає увагу продюсер Star Media Рита Гребенчікова.

Хорватський продюсер Міодраг Сіла теж наголошує на соціальній складовій: «Такі теми замовчуються, в романі, який заснований на реальних подіях, міститься дуже важлива інформація, а через серіал ми можемо донести її до якомога більшої кількості людей».

Про актуальність для багатьох країн проблеми сексуального рабства і торгівлі людьми додає і  Юлія Трибушна: «Є такі глобальні проблеми, які неможиво вирішити на локальному рівні, потрібно взаємодіяти між країнами».

Головні герої серіалу – українська меценатка Ольга (її грає Ксенія Мішина), детектив Володимир (Дарко Мілас) і хорватський репортер Стрибор (Горан Богдан) – розплутують загадкові вбивства дівчат-підлітків на території обох країн і виходять на слід міжнародного злочинного конгломерату. З вітчизняних акторів також задіяні Віктор Сарайкін, Андрій Ісаєнко та Ірина Веремич-Островська.

Ксенії Мішиній, яка за сюжетом 6 років живе у Хорватії, спеціально для цієї ролі довелось вчити хорватську. «Я рада, що мені випала можливість представляти Україну на міжнародній арені. Це цікаво і вважаю, корисно для нашого кінематографу в цілому - показати свої сили», - зазначила актриса.

У фільмографії виконавця головної чоловічої ролі – Горана Богдана – міжнародні проекти Father, Fargo, The Last Panthers. «Я з першого погляду закохався в цю історію і відчуваю, що ми робимо дуже важливу справу для суспільства», - говорить актор,  підкреслюючи, що  Ксенія Мішина – чудовий партнер і дуже старанна. « У мене був досвід гри в інших мовах, але я не виглядав в них настільки добре як вона». 

Герої серіалу говорять трьома мовами: хорватською, українською і російською. На oll.tv фільм буде викладено в оригінальній версії із субтитрами та у повному перекладі українською. «Ідея в тому, щоб дати глядачеві можливість вибору. В Європі і Америці звичка перегляду контенту і на телеканалах, і на платформах зовсім інша, ніж у нас: там дивляться контент тією мовою, якою він був створений і читають субтитри. В Україні глядачі звикли до перекладу, і ми хочему трохи змінити це. Адже в перекладі втрачаються певні сенси, емоції, нюанси, які вкладають актори і режисер», - пояснює Юлія Трибушна.

З 56 днів зйомок на Київ припадає 18. Як наголошують продюсери з українського боку, Київ як місто буде впізнаваним, локації підбиралися ретельно, щоб максимально акцентувати увагу на столичних принадах. Окрім того буде багато панорамних кадрів.

«Ми навіть не очікували, що Київ виявиться таким величезним, - посміхається режисер Далібор Матаніч, - але це добре, адже він контрастуватиме з маленьким хорватським Осієком, ми маємо змогу продемонструвати їх різний ритм. Якщо уявити існування певної лінії зла, по аналогії з метро, то Київ у нас початкова  точка, вокзал, а Осієк - перша маленька зупинка. Але проблеми в таких різних містах однакові».

Він наголошує на універсальності історії для різних частин світу. «Зло - універсальне, як пишеться в тизері. Історія заснована на подіях, які відбувались в реальності, але замовчувались. І  якщо хоча б одна людина, яка причетна до злочину, задумається та відречеться від зла, то ми, як команда, працювали недаремно».

Команда розраховує, що серіал побачать не лише в Україні і Хорватії, а й в інших країнах.

У 2018-му кримінальну драму продакшену Drugi Plan від режисера Далібора Матаніча – Novine (The Paper) - купив Neflix, і він став першим фільмом хорватською мовою на цій світовій стрімінговій платформі. Того ж року їх 6-серійний проект Succes став першим оригінальним серіалом НBO для Адріатичного регіону. Останній серіал із «Зломовчання» об»єднує ще й спільний сценарист – Мар’ян Алчевський.

«Крім того ми співпрацюємо з Beta film, найвідомішою дистрибуційною компанією не тільки в Німеччині, але й в усій Європі, тож сподіваюсь, що наш серіал подорожуватиме світом», - резюмує Міодраг Сіла.

«Над проектом працює дуже класна команда. Так, сценарист Мар'ян Алчевський пише для HBO, режисер Далібор Матаніч відомий роботою над серіалом The Paper, який потім купив Netflix і у нього дуже високий рейтинг imdb. Також участь німецького дистриб'ютора Beta Film є ще одним підтверджень якості проекту. На окрему увагу заслуговує акторський склад на чолі з прекрасною Ксенією Мішиной і зіркою світового масштабу Гораном Богданом», - розповів про проект директор з розвитку і стратегії «Медіа Групи Україна» Федір Гречанінов.

«Зломовчання» - перша частина трилогії за книгою Драго Хедла. В планах команди зняти ще два наступних сезони. Тема і головні герої лишаються тими самими, а отже київські зйомки матимуть продовження. 

Автор: Ярослава Наумова

Статьи по теме
Дубляж фільмів в кинотеатрах: абсолютна більшість українців проти титрів
Дубляж фільмів в кинотеатрах: абсолютна більшість українців проти титрів

На початку липня 2023 року абсолютна більшість українців виступають за збереження дубляжу іноземних фільмів українською мовою.
27.07.23 — 2838

Сегодня родилась Валерия Заклунная (1942-2016), актриса театра и кино
Сегодня родилась Валерия Заклунная (1942-2016), актриса театра и кино

Сегодня 15 августа родилась Валерия Заклунная (1942-2016), актриса театра и кино.
15.08.21 — 1105

Курсы медиаграмотности могут войти в базовые образовательные программы - МОН
Курсы медиаграмотности могут войти в базовые образовательные программы - МОН

Министерство образования и науки Украины поддерживает инициативу Президента Украины и работает над тем, чтобы курсы по медиаграмотности вошли в базовые образовательные программы.
12.03.21 — 1078