Зник смак і запах – це один із найпоширеніших симптомів під час хвороби на COVID-19. Та от минає він після хвороби далеко не в усіх. А дехто скаржиться на те, що все має один запах і смак. І до того ж не завжди приємний. У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Григорій Герман з’ясували, що робити, щоб відновити рецептори.
Безліч українців скаржаться на втрату нюху та смаку після коронавірусної хвороби. Дехто навіть звертається до лікарів з надією якомога швидше виправити це, проте мало кому вдається отримати повноцінну і влучну консультацію.
«Під час першої та другої хвилі коронавірусу було дуже багато пацієнтів, які мали проблеми з нюхом та смаком. Близько 80-ти відсотків пацієнтів мали такі проблеми», – поділилась лікарка отоларинголог Наталія Полюшенко в ефірі каналу «Україна».
Із цих 80-ти відсотків у п’яти взагалі рецептори так і не запрацювали. А наслідків третьої хвилі лише варто очікувати! То чи можна відновити рецептори? А головне – як?
«Треба тренувати свій смак і нюх. Для цього слід обрати якусь лінійку харчових продуктів, які мають різкий запах, наприклад, каву чи цитрусові і періодично їх нюхати – три-чотири рази на день», – радить лікарка.
Так само варто підійти до харчування, воно має бути з натуральних продуктів. А от від дуже гострого чи солоного варто відмовитись. Однак це лише перші заходи. А що, коли немає результату?
«Раджу звернутись до лікаря, якщо ви відчуваєте, що ця проблема затягнулася. Лор подивиться на ваші органи і призначить певне лікування. Це можуть бути різні місцеві препарати або ж вітаміни», – поділилась отоларинголог Наталія Полюшенко у програмі «Ранок з Україною».
Тому вимагайте у свого сімейного лікаря чітких інструкцій та рекомендацій або ж направлень до спеціалістів. Бо коли домашні тренування рецепторів не дали результату, не варто зволікати.