Контракти.ua

2527  —  30.04.21
Земля подорожчає: скільки дадуть за гектар після відкриття ринку
Земля подорожчає: скільки дадуть за гектар після відкриття ринку

В Україні з 1 липня планують відкрити ринок землі – парламент напередодні прийняв один з останніх законопроєктів, необхідних для фіналу земельної реформи. Зараз вартість одного гектара землі в Україні оцінюють в 30 тис. гривень. Але ціни можуть помітно зрости після відкриття ринку – поступово до 10-15 тис. євро за гектар, як у наших найближчих сусідів.

«З кожним роком, як видно на прикладі європейських країн, земельні ділянки ростуть в ціні. У Німеччині подекуди гектар коштує 50-60 тис. євро – такі ціни склалися за роки ринкових відносин. У найближчих наших сусідів ціна за гектар коливається від 10 до 15 тис. євро. З кожним роком ціна зростає», – зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Тому фахівці не радять українцям позбуватися ділянок (через договори оренди або інші схеми) до липня, а також просять не поспішати з продажем і після відкриття ринку землі.

«Основний процес, який буде в 2021 році, – це легалізація відносин, які формувалися десятки років мораторію [на продаж с/г земель]. Якщо землю взяли в оренду на 50 років, то це припинення договору оренди та укладення договору купівлі-продажу, де вказують вартість не менше нормативно-грошової оцінки землі», – додав міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Як відомо, закон про відкриття ринку землі прийняли ще навесні 2020 року. Але для того, щоб його положення були втілені в життя, необхідна низка інших законів.

Незважаючи на прийняття закону про передачу землі на місця, який вже прозвали «земельною конституцією», Раді для остаточного завершення реформи залишилося розглянути в другому читанні закон про організацію земельних торгів в електронній формі (№ 2195). Також потрібно прийняти закон про Фонд гарантування позик і про право державних працівників на земельний пай.

Статьи по теме
Ціни на землю в Україні зросли на 10,4%
Ціни на землю в Україні зросли на 10,4%

Середньозважена ціна на землю в Україні за перші дев’ять місяців 2023 року зросла на 10,4% – до 38,5 тис. грн/га.
02.11.23 — 322

Toyota обошла Volkswagen и вышла в лидеры по продажам авто
Toyota обошла Volkswagen и вышла в лидеры по продажам авто

Японский автомобильный концерн Toyota Motor впервые за последние пять лет продал наибольшее количество своих автомобилей в мире по итогам года.
29.01.21 — 1087

Черный нефтяной понедельник: день, который войдет в учебники
Черный нефтяной понедельник: день, который войдет в учебники

Владислав Рашкован: Что можно точно сказать: понедельник, 20 апреля 2020 войдет в историю и будет описываться в книгах. Да и оставшиеся месяцы 2020 года обещают быть не менее захватывающими. Лично я такого в жизни никогда не видел и о таком не читал. Ветераны рынка говорят, что такого действительно никогда не было в истории.
21.04.20 — 823