Контракти.ua

666  —  26.04.21
Квартири на вторинці дорожчають швидше за новобудови – тенденції карантинного ринку
Квартири на вторинці дорожчають швидше за новобудови – тенденції карантинного ринку

В Україні дорожчає житло. Упродовж року воно зросло у ціні більш ніж на 10 відсотків. Найдорожчі – оселі на вторинному ринку. Вони популярніші за ті, що у новобудовах.

Починаючи з першого локдауну дуже сильно підросли ціни, про це свідчать дані Держстату за останній рік. Скільки коштує квартира у якому регіоні:

Найдорожчий Київ – $ 54 600 за однокімнатну квартиру.

У Львові – $ 38 700.

В Одесі – $ 32 700.

В Дніпрі – $ 26 600.

У Харкові – $ 25 400.

Найбільше зросли ціни на вторинному ринку нерухомості – майже на 12,5%. Однокімнатну у спальному районі Києва півтора року тому можна було придбати за 30 тисяч доларів, сьогодні – 45 тисяч.

Через коронакризу люди почали частіше брати квартири у споруджених будинках. Менше ризику і швидше.

"Тому що вторинний ринок він вже з документами, новобудови – треба очікувати. Були угоди, які відбувалися на початку пандемії і люди чекали документи по 3 місяці, по півроку, а деякі навіть понад рік. Тому що за карантинних обмежень не можна було провести весь процес отримання правоустановчого документа", – кажуть фахівці.

Попит і підштовхнув ціни на "вторинці" угору. Але і новобудови додали у вартості майже 10 відсотків.

"Багато інвестують в будівництво, щоб потім заробити на зростанні ціни. Купують не одну квартиру для життя, а купують 5 квартир, 20 квартир. Для того, щоб перепродати, щоб відремонтувати-продати, для того, щоб здавати в оренду. Вони "накрутили" трошки ціни на первинну нерухомість", – зазначають спеціалісти у новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

А от розцінки на оренду житла майже не змінилися. Минулої весни "просіли" через коронавірус. Деякі власники навіть погоджувались на знижки для винаймачів на час локдауну. Та за рік вартість оренди повернулась на той самий рівень, як і було до пандемії.

 

Статьи по теме
Подорожчання на 30%. Скільки коштує квартира в Києві у порівнянні з житлом в Туреччині
Подорожчання на 30%. Скільки коштує квартира в Києві у порівнянні з житлом в Туреччині

У Києві за останній рік ціни на квартири на первинному ринку зросли на 34%, на вторинному ринку – на 17%. За даними Центрального банку Турецької Республіки, торік середня ціна на житло в країні зросла на 160,6% – це найбільше зростання за останнє десятиліття.
15.11.23 — 399

Де в Україні найдорожча оренда житла
Де в Україні найдорожча оренда житла

Дорогі київські квартири стали набагато дешевшими ніж квартири у Львові та на Закарпатті.
20.03.23 — 763

Без подорожчання. Скільки коштує оренда квартир в Одесі: ціни
Без подорожчання. Скільки коштує оренда квартир в Одесі: ціни

Ціни на оренду житла в Одесі під час війни нижчі, ніж були раніше. Влітку 2022-го ситуація почала потроху налагоджуватись, і квартирами знову почали цікавитись. Ціни теж трохи піднялися. Але до "довоєнного рівня", ще далеко, кажуть представники ринку.
25.02.23 — 740