718 — 25.04.21
Рецепт італійської паски Панеттоне
Панеттоне - це обрядовий здобний кекс, який в Італії традиційно готують на Різдво і Великдень. "Панеттоне" перекладається як "хліб розкоші", і вже в назві закладено ідею цієї випічки - бути розкішною на смак, багатою родзинками, ягодами.
Цікаво, що під час повстання 1821 року Панеттоне став символом об'єднання Італії. Тоді родзинки в тесті замінили на червоні зацукровані вишні і зелені цукати в честь кольорів італійського прапора.
За формою і способом приготування він нагадує традиційну паску. Панеттоне зазвичай має куполоподібну форму і становить близько 30 см у висоту. Виготовляється з м'якого, в повному обсязі пропеченого тесту з зацукрованими фруктами і родзинками і подається порізаним на шматочки.
Інгредієнти:
- сухі дріжджі - 1 ст. л.,
- цукор - 100 г,
- вода - 200 г,
- лимонна цедра - 1 ст. л.,
- йогурт без добавок - 100 г,
- вершкове масло кімнатної температури - 1 ст. л.,
- жовтки - 2 шт.,
- сіль - 1 ч. л.
- без гірки, борошно - 600 г,
- ванільний екстракт (емульсія) - 1 ч. л.,
- родзинки - 100 г,
- сушена журавлина - 100 г,
- цукрова пудра - 50 г.
Спосіб приготування:
- У посуді змішайте дріжджі, цукор і теплу воду. Залиште суміш в теплому місці (наприклад, біля відкритої духовки) на 15-20 хвилин, поки опара не запузирітся.
- Далі в опару додайте лимонну цедру, йогурт, жовтки, ванільний екстракт, сіль і м'яке вершкове масло. Всі інгредієнти добре змішайте в кухонному комбайні або вручну, і поступово, невеликими порціями, всипте просіяне борошно, продовжуючи вимішувати тісто.
- Тісто має вийти повітряним, м'яким і трохи прилипати до рук. Сформуйте з тіста кулю, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину.
- Сухофрукти посипте цукровою пудрою. Робочу поверхню посипте борошном, замісити тісто разом з сухофруктами.
- У форму з антипригарним покриттям викладіть панеттоне (воно повинно доходити до половини висоти форми), і знову дайте йому піднятися: накривши рушником і відправити в тепле місце на 1 годину.
- У розігріту до 175 градусів духовку відправте панеттоне на 45 хвилин.
- При подачі прикрасьте цукровою пудрою або глазур'ю.
Смачного!