Контракти.ua

969  —  07.04.21
Заплатили за житло і отримали повістку в суд – українців дурять на оренді квартир
Заплатили за житло і отримали повістку в суд – українців дурять на оренді квартир

Винаймали квартиру, виїхали і потім отримали судовий позов за несплату – в таку ситуацію потрапили кілька людей, які орендували житло в столиці. Самі квартиронаймачі стверджують, що вчасно розраховувалися з господарями. Виявилося, що плату вони переводили на банківські картки третіх осіб. Юристи радять орендаторам заздалегідь перевіряти, кому саме вони платять, а всі спірні моменти одразу прописувати в договорі.

Анастасія Яценко пів року орендувала квартиру в Києві. Каже, що знімала через рієлтора, який мав доручення від власниці житла. Після виселення Анастасії не повернули заставну суму, а до того ж прислали вимогу оплатити заборгованість – 95 520 гривень, пригрозивши звернутися до суду. Нібито дівчина не заплатила за оренду жодної копійки. Плату Анастасія щомісяця переказувала на банківську карту і зберегла всі виписки. Виявилося, що картка не належала ні рієлтеру, ні власниці квартири.

І Анастасія не одна така. Олексій Матвєйчев опинився у схожій ситуації. До речі, винайняв житло він через того самого рієлтора. Після виселення на нього дійсно подали в суд. Картка, на яку переказував кошти Олексій, також була оформлена на невідому людину. Суд першої інстанції Олексій вже виграв.

"Їхня претензія була в тому, що я жив два роки в квартирі й не платив оренду. Загальна сума там виходить близько 280 тисяч", – розповів Олексій.

Журналісти не раз намагалися вийти на зв'язок із загадковим рієлтором, але коментар так і не отримали. Спочатку він переносив зустрічі, а потім і зовсім перестав відповідати на дзвінки.

Як не потрапити до такої пастки, порадив юрист: гроші потрібно передавати тільки власнику або співвласнику житла. А оплачуючи онлайн, слід фіксувати призначення платежу. Якщо таки необхідно переказати кошти на карту третьої особи, ця людина обов'язково має бути зазначена в договорі.

"Сам момент передачі грошей фіксуйте розпискою: "Отримали за оренду таку-то суму". Або, якщо платите на картковий рахунок, платіть так, щоб у призначенні було: "Плата за оренду квартири", – пояснив адвокат Володимир Клім в новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Ще одна порада: перш ніж підписати договір, перевірте справжність документів на житло в держреєстрі. А стан квартири краще зафіксувати на відео і теж внести цей пункт до договору. Це вбереже і власника, і орендаря від спірних майнових питань.

Статьи по теме
Украинцев заставляют платить за несуществующие ФОПы. Как списать налоговый долг
Украинцев заставляют платить за несуществующие ФОПы. Как списать налоговый долг

История с налоговыми уведомлениями для несуществующих ФОПов (ФЛП, физлиц-предпринимателей) получила продолжение. У жительницы Запорожья Елены Кощиенко, которая получила письмо о необходимости заплатить 35,5 тыс. гривен, заблокировали деньги на карте.
21.12.20 — 1120

Вежливые люди в строгих костюмах предлагают установку окон. Почему это мошенничество
Вежливые люди в строгих костюмах предлагают установку окон. Почему это мошенничество

Вежливые молодые люди в официальных костюмах подкарауливают украинцев около остановок или в подземных переходах. И предлагают установить окна и балконы от производителя, которых не существует в природе. Цены предлагают низкие, сроки работы – кратчайшие. Но как только получают задаток – исчезают. В подробностях популярной мошеннической схемы разобрались новости «Сегодня» на канале «Украина».
03.11.20 — 1069

Украинцы начали класть на депозиты больше денег: в чем причина
Украинцы начали класть на депозиты больше денег: в чем причина

Эксперты объяснили, что украинцы научились копить даже при минимальных зарплатах.
17.02.20 — 978