Контракти.ua

516  —  06.04.21
Вартість оренди житла в Україні може впасти на 15−30%
Вартість оренди житла в Україні може впасти на 15−30%

Незважаючи на зростання комунальних платежів вартість оренди житла в найбільших містах України залишилася без істотних змін з початку 2021 року.

Під час локдауну орендодавці можуть знизити вартість оренди на 15−30% в третині випадків, прогнозує президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта. Про це він заявив в коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

Піта нагадав, що в перший локдаун, у другому кварталі 2020 року, вартість оренди знизилася в середньому на 25−30%. Зазначається, що з початку 2021 року вартість оренди в найбільших містах України — в Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі - залишилася без істотних змін, незважаючи на зростання комунальних платежів.

За прогнозами президента АФНУ, ситуація почне вирівнюватися з середини травня цього року — ціни повернуться на рівень, співвідносний з цінами на момент оголошення локдауна. Водночас влітку і восени ціна оренди буде залежати від попиту і вартості комунальних платежів.

«Ціна орендованого житла, як завжди, буде залежати як від об'єктивних факторів (рівень інфляції, вартість комунальних послуг тощо), так і від суб'єктивних (попит, локація, стан квартири). Одне лише зростання квартплати не вплине на зростання оренди», — зазначив Піта.

Він зазначив, що в умовах прискорення інфляції вартість оренди житла може зрости в середньому на 5−7% з урахуванням невеликого «запасу» в розмірі додаткових 2−3%.

Статьи по теме
Де в Україні найдорожча оренда житла
Де в Україні найдорожча оренда житла

Дорогі київські квартири стали набагато дешевшими ніж квартири у Львові та на Закарпатті.
20.03.23 — 763

Зміна місць: п'ять ознак того, що вам варто шукати нову квартиру для оренди
Зміна місць: п'ять ознак того, що вам варто шукати нову квартиру для оренди

Пошук зйомної квартири – завжди стрес та витрати, як матеріальні, так і моральні. В середньому на моніторинг варіантів і перегляди йде 50-70 годин, підрахували ріелтори. Додамо до цього сили й витрати на сам переїзд. Зрозуміло, що більшість, вибравши відповідну квартиру, намагаються осісти в ній якомога довше.
20.01.22 — 882

Оренда квартир за рік подорожчала на 10%: ціни по регіонах України
Оренда квартир за рік подорожчала на 10%: ціни по регіонах України

Середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири за 2021 рік по Україні зросла на 10,0% з 3 903 до 4 294 гривень. На першому місці за вартістю оренди місто Київ-8 513 гривень.
14.01.22 — 753