Контракти.ua

904  —  29.03.21
Без світла, води і газу. "Соціальне житло" шокувало сироту на Волині
Без світла, води і газу.

Обшарпана халупа без світла, води, газу та каналізації – таке "соціальне житло" отримала українська сирота Наріне Мнацаканян в селі Голоби на Волині. Мати Наріне померла, а її батька позбавили батьківських прав.

Наріне виповнилося 18, і за законом держава мусить знайти їй житло, але це місце – домівкою не назвеш.

"Цієї п'ятниці я вперше побачила, що тут робиться. У мене був шок. Це соціальне житло потім буде даватися ще комусь, і вони мають жити тут так само", – скаржиться Наріне.

Гори непотребу, які сюди знесли бездомні, Наріне та її чоловік виносять у двір. Вони чекають на дитину і тому намагаються хоч якось прикрасити будинок.

"Порозчищали трохи стіни, далі буде стеля, там балка поміняється обов’язково. Бо воно все буде далі гнити", – ділиться планами дівчина.

Наріне добре знайома всім сусідам – вони допомагають їй хто чим може: одягом, посудом, зрізати дерева, почистити територію і дають воду.

Надати дівчині інше житло в сільраді не можуть, тому що його просто немає.

"Ми поставили Наріне на квартирний облік, але квартири в нас не будуються і не роздаються в Голобській громаді. А саме соціальне – щоб вона мала прихисток, скажем так – було надано їй терміном на 1 рік", – пояснює заступниця Голобського селищного голови Наталія Борисюк.

Місцева влада обіцяє допомогти з ремонтом – в покинутій хатинці вже провели електрику і скоро почнуть будувати пічку.

Але, як пояснюють юристи, все це мали зробити до того, як поселити там сироту.

"Це житло непридатне для проживання не відповідно до будівельних, технічних чи санітарно-гігієнічних, а відповідно до стандартів проживання", – говорить керівниця Волинського регіонального центру юридичної допомоги Наталія Смолярчук в новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Але подітися Наріне нікуди: вона чекає на ремонт і сама лагодить що може. Вона сподівається, що сільрада виконає обіцянку, і її дитина житиме в гідних умовах.

Статьи по теме
Як уберегти житло від пограбування під час новорічних свят – поради поліції
Як уберегти житло від пограбування під час новорічних свят – поради поліції

Патрульна поліція надала поради, як убезпечити своє житло від крадіїв під час новорічних, різдвяних свят та зимових канікул.
26.12.21 — 1982

Жилье отшельников. В Египте нашли руины монастыря V века
Жилье отшельников. В Египте нашли руины монастыря V века

Французско-норвежская археологическая группа обнаружила руины христианского монастыря в Западной пустыне Египта, свидетельствующие о монашеской жизни в этом регионе в V веке нашей эры.
17.03.21 — 1421

Из пенопласта и круглый: в Ивано-Франковской области построили необычный дом
Из пенопласта и круглый: в Ивано-Франковской области построили необычный дом

В Ивано-Франковской области супруги построили необычный дом-купол. У здания нет ни одного прямого угла.
14.12.20 — 1756