Контракти.ua

666  —  26.03.21
У «Ранку з Україною» дієтологиня розповіла про користь та шкоду відомого суперфуду – зерен чіа
У «Ранку з Україною» дієтологиня розповіла про користь та шкоду відомого суперфуду – зерен чіа

Зерна чіа були неймовірно популярні в ацтеків, їх використовували у релігійних церемоніях як подарунок богам. А нині цей суперфуд завойовує увагу господинь вже не перший рік. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Григорій Герман дізнались, чим же корисний цей продукт та як краще його вживати.

Чіа – джерело антиоксидантів, його вже навіть встигли наректи природним антибіотиком. За результатами досліджень канадських учених – він допомагає боротися з безсонням та депресією. Тому його активно вживають у будь-якому вигляді. З ним готують смузі, пудинги, пироги та салати. До того ж, дослідження довели – у 100 грамах чіа кальцію у 5 разів більше, ніж у склянці молока.

«В цих зернах міститься велика кількість рослинного білка. До речі, не кожне зерно містить у собі 20% білка, а це амінокислоти – будівельний матеріал для нашого організму, зміцнення імунітету», – зазначила лікарка-дієтолог Лариса Бойченко в ефірі каналу «Україна».

А ще ці зерна містять чимало клітковини та складних вуглеводів. Вони не підвищують рівень цукру в організмі та стимулюють роботу кишківника.

«Якщо вживати ці зерна у невеликій кількості (до 3-х столових ложок у сирому вигляді) щодня замість інших продуктів, звичайно, це чудово сприяє схудненню. Цей продукт низькокалорійний, багатий на клітковину та білки, а все це не дає можливість накопичувати підшкірну жирову клітковину», – розповіла дієтологиня.

Проте вживати ці зерна можна не всім, людям з алергією та гострими захворюваннями кишківника чіа не рекомендовані.

Такий суперфуд – рятівна паличка від хвороб та зайвих кілограмів і вживати його краще у вигляді пудингів чи смузі.

Для корисного і поживного смузі знадобляться:

Молоко – 200-300 мл

Банан – 1 шт.

Зерна чіа – 1 ст.л.

Кориця – 1 ч.л.

Мед – 1 ст.л.

Ягоди – за смаком

Подрібнити банан, помістити його у чашу блендера, додати корицю, молоко, чіа, мед та збити до однорідності. Дати настоятись протягом 20 хвилин. Корисний сніданок чи перекус готовий!

 

Статьи по теме
Печиво
Печиво "Різдвяне" зі старого зошита з рецептами: готується за 15 хвилин, а насолода неймовірна

Якщо ви шукаєте швидкий рецепт смаколика до чаю, спробуйте саме це печиво.
09.12 — 240

Млинці з корицею: рецепт десерту із запахом свят
Млинці з корицею: рецепт десерту із запахом свят

Ароматні, ніжні, з теплим посмаком кориці — ці млинці стали хітом у TikTok.
01.12 — 219

Піцабони: рецепт оригінальної випічки
Піцабони: рецепт оригінальної випічки

Це не просто перекус, це — маленькі витвори мистецтва, які пахнуть піцою, мають вигляд мінібулочок та зникають із тарілки швидше, ніж ви встигнете сказати «ще одну».
10.11 — 284