Контракти.ua

2260  —  10.03.21
Їздив домовлятися з російським криміналітетом? Миколу Петренка затримали на кордоні з РФ на краденому авто
Їздив домовлятися з російським криміналітетом? Миколу Петренка затримали на кордоні з РФ на краденому авто

З Москви на краденій машині – Миколу Петренка помітили на російсько-українському кордоні в автівці, яка на той момент перебувала у розшуку. Саме у країні-агресорі Петренко, ймовірно, шукає союзників, аби відібрати половину компанії у бізнес-партнерки Людмили Русаліної. Паралельно з цим, в Україні рейдер не припиняє силовий тиск на жінку, ініціюючи проти неї замовні провадження у правоохоронних органах.

Ми продовжуємо журналістське розслідування за фактами численних спроб захоплення відомого українського холдингу за участі силових структур і представників кримінальних кіл. Нагадаємо, співвласник групи компаній «Петрус» Микола Петренко намагається «віджати» у партнерки – Людмили Русаліної – її законну частку у спільному бізнесі. Він неодноразово публічно погрожував жінці, залякував її та членів її родини, а також, ймовірно, є причетним до замаху на замовне вбивство Русаліної, про що ми вже повідомляли у попередніх публікаціях. Про це пише СтопКор.

Микола Петренко Фотоколаж: СтопКор

Попри те, що у ДБР припинили сумнівне провадження щодо пані Людмили й звільнили зі своїх лав «кишенькового» слідчого Петренка – Дмитра Сухину, який фальсифікував матеріали справи, відверто рейдерські дії й цькування жінки з боку Петренка та його поплічників досі тривають. І все це, як стверджують ЗМІ, відбувається під «дахом» його однопартійця-нардепа ОПЗЖ Григорія Мамки, якому закидають співпрацю з окупантами й брехню в декларації.

Журналістам вдалося довідатись з інсайдерських джерел, що Микола Петренко вже понад рік намагається заручитися у своїх брудних планах підтримкою не лише представників правоохоронних органів а й так званих кримінальних авторитетів.

При цьому він вже встиг виписати різним людям розписки-меморандуми на загальну суму у понад 200% від вартості компанії (обіцяна Петренком «винагорода» за те, що вони допоможуть відібрати частку Русаліної). Як повідомляють наші джерела, в Україні всі потенційні союзники вже давно зрозуміли, що це – суто аферистична схема, й не бажають мати з Петренком жодних спільних справ. Тому останній швидко переорієнтувався на сусідню державу й нині шукає «дах» у країні-агресорі серед кримінальних авторитетів та грабіжників-попередників.

Зокрема, за наявною інформацією, лише протягом кількох останніх місяців Микола Петренко щонайменше 4 рази відвідав Москву. З однією з таких подорожей пов’язана майже детективна історія, адже на зворотному шляху додому горе-бізнесмена зупинили на кордоні – в автомобілі, який на той момент офіційно перебував у розшуку. Йдеться про Toyota Highlander, яка фігурує у кримінальному провадженні.

Витяг з ЄРДР Фото: скріншот

Щоправда, вже за пів години – ймовірно, завдяки втручанню його патрона-однопартійця ОПЗЖ Григорія Мамки й так званому телефонному праву – номер цієї автівки дивним чином зник з реєстру розшукуваних транспортних засобів у МВС. Таким чином, Микола Петренко спокійно перетнув кордон і в’їхав на територію України.

Більше того, пізніше у поліції справу про викрадення автомобіля взагалі тишком-нишком закрили, навіть не допитавши свідків і не повернувши «залізного коня» законному власнику – ТОВ «Петрус-Кондитер». Крім того, у кримінальному провадженні не було проведено експертизу транспортного засобу та не перевірено обставини виїзду за кордон водія й можливої причетності до зникнення автомобіля сторонніх осіб, які перебували в автівці в момент перетину кордону й не є працівниками товариства. Усе це свідчить про неповноту та однобічність проведеного поліцією розслідування.

Постанова про закриття провадження Фото: скріншот

Постанова про закриття провадження Фото: скріншот

Щоправда, пізніше законні власники автомобіля оскаржили цей документ, і рішенням суду від 27.01.2021 року постанову слідчого Тімонькіна О.В. про закриття кримінального провадження було скасовано, а слідство у справі – відновлено.

Скарга на рішення слідчого Фото: скріншот

Скарга на рішення слідчого Фото: скріншот

З власних джерел нашій редакції стало відомо, що під час візитів до російської столиці Микола Петренко домовлявся зі знайомими пані Русаліної, цинічно пропонуючи їм взяти в управління частку бізнесу, яку пройдисвіт має намір захопити.

Крім того, Петренко веде перемовини з урядовцями-втікачами часів Януковича – зокрема, Олександром Клименком, котрий підозрюється в багатомільярдних махінаціях із відшкодування ПДВ та заволодінні коштами державного бюджету. І у якого за наявною у журналістів інформацією, є особисті рахунки з Людмилою Русаліною.

Олександр Клименко Фото з відкритих джерел

Понад те, як розповіла сестра Людмили Володимирівни – Олена, у січні цього року, пізно ввечері, ймовірно перебуваючи у стані сильного алкогольного сп’яніння, Петренко зателефонував їй, аби «покуражитись». Він вимагав у жінки передати сестрі (Русаліній Л.В.), що начебто вже домовився з Севою Могилевичем (ред. – відомий російський кримінальний «авторитет» Семен Могилевич, оголошений у міжнародний розшук ФБР), котрий (цитуємо) «50% у Людмили відбере, а її саму – прикінчить».

Петренко хизується «домовленостями» з російським авторитетом Могилевичем Фото: РБК

Паралельно з перемовинами з кримінальними авторитетами, Петренко продовжує й силовий тиск на бізнес Русаліної через представників правоохоронних органів – ймовірно, за посередництва все того ж нардепа ОПЗЖ Григорія Мамки, який з початку «нульових» понад 15 років пропрацював у структурах МВС на різних посадах, а у 2015-му не пройшов атестацію й «вилетів» з посади заступника керівника ГСУ Нацполіції, але зумів відновитися через суд. Наразі ж у ЗМІ парламентарю закидають «кришування» рейдерів за допомогою старих зв’язків із силовиками, співпрацю з окупантами й декларування недостовірної інформації.

Нардепу Григорію Мамці закидають «кришування» рейдерів Фото: ОПЗЖ

Так, у липні 2020 року ГСУ МВС відкрило кримінальне провадження під символічним номером 666. У матеріалах йшлося, зокрема, про міфічні наміри «невстановлених осіб» завдати матеріальної шкоди Миколі Петренку, нібито привласнивши шляхом рейдерства корпоративні права у низці компаній.

Витяг з ЄРДР Фото: скріншот

Найцікавіше те, що Печерський районний суд столиці, ретельно вивчивши матеріали провадження, своїм рішенням визнав пані Русаліну потерпілою у цій справі.

Рішення суду Фото: скріншот

Та навіть це не змусило Миколу Петренка і його однопартійця з ОПЗЖ Григорія Мамку відмовитись від своїх планів з дискредитації партнерки: у ГУ Нацполіції нашвидкуруч відкрили справу-клон №963 (як то кажуть: знайдіть хоча б одну відмінність від попередньої), за якою жінку продовжують активно пресингувати.

Витяг з ЄРДР Фото: скріншот

Ми продовжуємо тримати руку на пульсі подій, та про подальший перебіг у цій справі обов’язково розповімо у наших наступних публікаціях.

Статьи по теме
Аеропорт в Україні можуть відкрити вже цього року: який саме і від чого це залежить
Аеропорт в Україні можуть відкрити вже цього року: який саме і від чого це залежить

В Україні після новин про перемовини з авіаційними регуляторами в США та ЄС знову пожвавились розмови про відкриття одного з аеропортів. Експерти називають три можливі варіанти (Львів, Ужгород та Київ), розповідають про візити комісій, які регулярно інспектують стан летовища.
20.03 — 529

Збільшення цін на цемент: що вплинуло на виробництво автоклавного газобетону
Збільшення цін на цемент: що вплинуло на виробництво автоклавного газобетону

Російська агресія принесла на територію України чимало руйнувань: для відновлення зруйнованих житлових будинків, заводів, транспортних розвʼязок нашій державі доведеться витратити десятки мільйонів тонн чистого цементу. Проте, на жаль, за передбаченнями та оцінками експертів галузі, імовірно, для післявоєнної відбудови такої кількості будматеріалу нашій країні не вистачатиме.
28.02 — 650

Made in Ukraine: датська компанія виготовлятиме в Україні систему керування вікнами для експорту в понад 70 країн
Made in Ukraine: датська компанія виготовлятиме в Україні систему керування вікнами для експорту в понад 70 країн

Датський виробник мансардних вікон VELUX Group розпочав в Україні виготовлення системи управління для електрокерованих вікон, штор та ролетів власного бренду. Новий продукт VELUX Touch вироблятиметься на потужностях американського виробника електроніки Jabil в Закарпатській області.
26.04.23 — 807