Гарний врожай, але спочатку зліт ціни втричі – такий прогноз щодо українського яблука дають опитані фермери та аграрні експерти.
Ціни на яблука, які знімальна група перевірила у столиці, на базарах виявилися нині дещо нижчими, ніж у великих супермаркетах. Зекономити виходить до 10 гривень на кілограмі. На київських ринках переважно торгують фруктами з Житомирщини, Чернігівщини та Вінниччини.
Ціни, визнають продавці, ближче до весни дещо накрутили. Бо подорожчали солярка для транспорту, що доставляє яблука, а самих фруктів у сховищах майже не лишилося.
Через те, що українське яблуко закінчується на складах, вже везуть імпортне. Зокрема, польське. І воно буде дешевшим, запевнили експерти.
Значний стрибок цін прогнозують на травень – 75 гривень за кілограм. Тобто, втричі дорожче, ніж зараз. Такий неприємний прогноз ціни дали новинам «Сьогодні» аграрні експерти. Чому українське дорожче імпортного, пояснили тим, що в Україні більшість яблук перероблять на сік та масово вивозять за кордон. Тому на продаж всередині країни лишається небагато.
«Якщо ягід урожай буде хороший, і в травні не буде великих заморозків, ймовірність ціни в 50 гривень буде все нижчою, тому що люди з яблук переключаться на ягоди. Якщо ягід доступних не буде, і вони будуть по 100 гривень, як у червні минулого року, тоді яблуко за ціною 55-75 люди вочевидь куплять», – пояснює експерт аграрного ринку Олександр Хорев в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».
Та є й приємні новини – цьогоріч врожай обіцяє бути гарним. Принаймні, на Київщині. Сприяла врожаю сніжна зима і тепер тішить фермера прогноз на весну. Сильних морозів на період цвітіння фруктових дерев синоптики не обіцяють, тож восени яблук буде багато.