Контракти.ua

941  —  02.03.21
Викиди вуглекислого газу в 2020 році рекордно знизилися - МЕА
Викиди вуглекислого газу в 2020 році рекордно знизилися - МЕА

  Світові викиди вуглекислого газу на планеті в минулому році в енергетиці рекордно впали. Вони через пандемію коронавірусу знизилися на 5,8%, що є рекордом з часів Другої світової війни.

Про це йдеться у звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).
"Пандемія коронавірусу і подальша за нею економічна криза вплинули майже на всі аспекти виробництва, поставок і споживання енергії в усьому світі. Так як основний попит на енергію впав майже на 4% в 2020 році, глобальні викиди CO2, пов'язані з енергетикою, скоротилися на 5,8%", - наголошується в документі.
Експерти додали, що зниження викидів вуглекислого газу склало два мільярди тонн. Це відповідає сукупному об'єму викидів ЄС, і прецеденту в історії немає.
У 2020 році істотно знизився попит на нафту і вугілля.
Крім зменшення промислової активності, істотним фактором зниження викидів вуглекислого газу в січні 2020 року стала й тепла погода.
"Потреби в опаленні у великих країнах, таких як США, Німеччина, Велика Британія і Росія, були на 15-20% нижчі, ніж у січні 2019 року", - підкреслили в агентстві.
Також глобальні викиди СО2 знизилися через різке зниження попиту на поїздки. Але, додали в МЕА, "так як перша хвиля пандемії була взята під контроль, а економічна активність зросла до середини року, викиди збільшилися".
"Вони продовжували відновлюватися до кінця року, і в грудні 2020 року глобальні викиди були на 2% вищі, ніж у тому ж місяці роком раніше", - говориться у звіті.
Статьи по теме
Десятий місяць поспіль рекордного тепла: кліматологи назвали причини аномалії
Десятий місяць поспіль рекордного тепла: кліматологи назвали причини аномалії

Середня температура приземного повітря в березні 2024 року склала 14,14 градусів, що на 0,1 градусів вище за попередній максимум, встановлений у березні 2016 року. Це десятий місяць поспіль, який є найтеплішим у світі за всю історію спостережень.
10.04 — 359

Літо 2024 року буде таким же спекотним, як і попереднє, а потім буде
Літо 2024 року буде таким же спекотним, як і попереднє, а потім буде "переворот", – кліматологи

Незабаром екстремльну спеку може змінити різке похолодання з сильними штормами.
23.02 — 276

Синоптикиня повідомила про температуру вище за середню кліматичну норму аж до Різдва
Синоптикиня повідомила про температуру вище за середню кліматичну норму аж до Різдва

Погоду на цьому тижні зумовлює відлига, що твердо вирішила панувати в країні якомога довше.
20.12.23 — 1574