Контракти.ua

633  —  25.02.21
Протест вчорашніх дітей: це не про політику, це про цінності
Протест вчорашніх дітей: це не про політику, це про цінності

Валерій Пекар: Що є спільного у протестах в Україні, Росії, Білорусі – протестах кардинально різних по суті, по формі, по причинах, по можливих наслідках? Невже є щось спільне? В усіх цих абсолютно різних явищах, які навіть порівнювати некоректно, є одне спільне: виросло нове покоління.

Нове покоління, для якого Лукашенко є вічним фараоном, яке не давало згоди на путінський суспільний договір "добробут замість свободи", для якого надбання трьох українських Майданів є природними. Це ми пам'ятаємо часи, коли Лукашенка не було, Путін тягав валізу за своїм боссом, а за свободу треба було битися без гарантії перемоги. Для нинішніх 17-25-річних це все історія, а в такому віці історія 20-річної давнини видається раннім середньовіччям, а 7-річної давнини – пізнім середньовіччям.

Часто доводиться чути скарги на аполітичність молоді. Але тут треба зробити два зауваження. Перше: для того, щоб вийти на захист власних цінностей, не треба бути "політичним", бо це не про політику (ми ж розуміємо, що страшні політичні опоненти стоять за нинішніми протестами лише в уяві представників влади: Порошенко має не більше стосунку до протестів щодо Стерненка, ніж "американський імперіалізм" до протестів проти Лукашенка). Це не про політику, це про цінності. Друге зауваження: суспільні зміни ініціює дуже невелика меншість. Завжди знайдуться кілька тисяч людей, що радше готові змінити країну, ніж емігрувати з неї.

І ще два спостереження щодо акцій на захист Стерненка.

1. Останнім часом активна меншість (моя формула "активна меншість визначає напрямок, пасивна більшість визначає темп" вже стала загальноприйнятою) була сильно розпорошеною: з кожного питання, з кожного приводу завжди була нагода пособачитися між собою; кожна подія не єднала, а розділяла все більше. Вчорашній день продемонстрував, як швидко активна меншість долає старі обрáзи та розбіжності й об'єднується. Вчора разом були люди, які позавчора не сіли би на одному гектарі. Це погана новина для наших супротивників: вони думали, що суперечлива постать Стерненка, його часом радикальні й неприйнятні висловлювання сприятимуть подальшому розпорошенню й подрібненню. Вони прорахувалися. Вчорашнє зібрання аж надто своєю строкатістю нагадувало Майдан. Це сигнал, що зачепили за живе, адже у нас складно розгойдати і мобілізувати стомлену, зневірену і зайняту власними справами спільноту.

2. Коли викладаю 16-18-річним хлопцям і дівчатам, розумію, що для них Євромайдан – це історія. Така ж історія, як, скажімо, Крути. Вони тоді були дітьми й навряд чи були включені в контекст. Але Євромайдан, так само як Крути, для них є символом цінностей. І вчора вони вийшли за ці цінності. Вчора було дуже багато молоді, яка не могла знати, як воно було 7 років тому. Але ця молодь менш толерантна: так само, як Небесна Сотня для них герої давнини (бо з того часу минуло ціле життя), так само медведчуки з портновими для них виглядають якимись п'ятсотрічними дракулами, якимись повсталими з небуття зомбі (лише уявіть, що Медведчук і Стус є частиною однієї історії, а коли це було з точки зору нинішньої молоді?). Ми сприймали наших ворогів як поганих людей, а молоде покоління сприйматиме їх як нелюдь.

Автор: Валерій Пекар, викладач, підприємець, громадський діяч

Статьи по теме
«В РФ сейчас протесты. Это, наверное, хорошо. То, какие эти протесты – наверное, очень плохо»
«В РФ сейчас протесты. Это, наверное, хорошо. То, какие эти протесты – наверное, очень плохо»

Юрий Кошмарченко: В начале года россиянам сказали: слушайте, мы тут решили в 4 утра напасть на соседей, потому что они как бы плохие. Начались митинги против. Больше всего выходили в Москве и Питере. В этих городах живут 12 млн и 5 млн человек соответственно. На протесты выходили по несколько тысяч человек.
27.09.22 — 740

Страх перед владою переміг страх потенційної смерті. Що буде відбуватися далі в Росії?
Страх перед владою переміг страх потенційної смерті. Що буде відбуватися далі в Росії?

Вадим Денисенко: Більше 80% росіян проти мобілізації. На мітинги проти мобілізації вийшло всього кілька тисяч людей. Страх перед владою переміг страх потенційної смерті. Чому?
22.09.22 — 610

Ввод сил ОДКБ в Казахстан: миротворцы или оккупанты? Несколько мнений
Ввод сил ОДКБ в Казахстан: миротворцы или оккупанты? Несколько мнений

Президент Казахстана Касым-Жомарт Токаев ввел ЧП по всей стране: был отключен интернет, поводится спецоперация, известно о десятках погибших. Токаев обратился к ОДКБ с просьбой о помощи в борьбе с беспорядками, которые он назвал террористической угрозой. В Казахстан уже направили часть "миротворческого контингента", самолет с российскими военными приземлился в Алматы. Обзор мнений.
06.01.22 — 2377