Контракти.ua

807  —  24.02.21
"Вітаємо, ви виграли автомобіль". Шахраї в Україні воскресили стару схему обману

Шахраї в Україні знайшли новий підхід до старої схеми обману. Довірливим жертвам повідомляють про виграш машини. А щоб не залишалося сумнівів, тепер навіть показують новенький автомобіль. "Щасливчики" на радощах йдуть оплачувати квитанції, а в підсумку залишаються і без грошей, і без авто.

Для більшої правдоподібності рекламні пропозиції таких "акцій" аферисти поширюють в соцмережах. У таких випадках експерти з безпеки радять:

перейти на офіційну сторінку бренду і переконатися в тому, що акція в принципі існує;

зателефонувати за номерами, що вказані на сайті рекламодавця, і уточнити всі деталі.

Коли Анатолій Трощук отримав повідомлення про виграш, він одразу подумав про телефонних аферистів. Але коли його запросили на огляд автомобіля, все ж купився на обман.

"Сказали, що я єдиний переможець з мільйона, які брали участь в розіграші. Я подивився на машину, мені дали кілька квитанцій, які потрібно оплатити. Пояснили, що це податок на виграш. Сума становила близько 3000 гривень", – розповідає Анатолій.

Він навіть не звернув уваги, що в квитанціях не було зазначено жодних реквізитів податкової. А коли приїхав з квитанціями забирати машину, побачив закритий офіс та ще 15 жертв афери.

Шахраї видавали себе за представників державного банку. Служба безпеки цієї установи щомісяця фіксує по кілька таких афер з розіграшами призів.

"Якщо раптом вам телефонують і повідомляють, що ви стали переможцем, отримали автомобіль, а ви при цьому не реєструвалися в жодній акції, – це на 100% фейк", – попереджає представник фінустанови Олександр Жильцов в новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

 

Статьи по теме
Кредити через
Кредити через "Дію" і підпис Байдена під петицією до Зеленського. Як крадуть наші персональні дані

Стежити за звичайною людиною нині простіше нікуди. Всі ми залишаємо цифрові сліди, хочемо того чи ні. Ба більше, ми навіть не намагаємося захиститися від стеження. Наприклад, проходимо смішні тести на якихось сайтах – а вони можуть призвести до витоку персональних даних. Часом навіть таких, як пароль від банківської карти.
20.07.21 — 593

Видають себе за офіціантів і носять по два термінали: шахраї запустили нову схему
Видають себе за офіціантів і носять по два термінали: шахраї запустили нову схему

Шахраї освоїли нову схему обману. Влаштовуються працювати офіціантами, носять із собою по два термінали і обкрадають клієнтів, які хочуть розплатитися карткою.
16.03.21 — 673

Мошенники придумали новые схемы выманивания средств онлайн: как не стать жертвой
Мошенники придумали новые схемы выманивания средств онлайн: как не стать жертвой

Предприниматели только начали оформлять заявления на компенсацию в 8000 гривен от государства, как возникли сайты, где такую помощь предлагают всем без исключения. Кое-кто на это уже купился, потому что в полиции за неделю – более сотни обращений. Как отличить государственный сайт от мошеннического?
21.12.20 — 791