Контракти.ua

2614  —  21.02.21
Україні прогнозують часті посухи і суховії
Україні прогнозують часті посухи і суховії

В Україні з роками стануть частішими посухи і суховії.

Про це повідомляє agro-business в неділю, 21 лютого.

Як прогнозують метеорологи, інтенсивність посухи в Україні в найближчі роки зросте на 15-30%. При цьому почастішають суховії і гради - останні також змістяться на раніше нехарактерні для таких погодних явищ весну і осінь.

В останні роки в Україні вдвічі збільшилася кількість днів з денними температурами повітря більш як +30 °C. Потепління стрімко відбувається в північних регіонах України, тоді як степ атакує посуха. Глибина промерзання ґрунту істотно знизилася, що сприяє засвоєнню ґрунтом зимових опадів і формування достатнього зволоження ґрунту навесні.

Кліматичні зміни можуть викликати передчасне дозрівання ярих сільськогосподарських культур і водночас знизити їх врожайність, пояснюють фахівці. Тривалість активної вегетації рослин вже зросла в середньому на 10 днів. При цьому умови вегетації для озимої пшениці стануть більш сприятливими.

Крім того, озимий ріпак буде краще рости в північних регіонах і гірше - в степу. У північні області України перемістяться також зони вирощування сої та соняшнику. Вирощування ж кукурудзи стане проблематичним.

Нарешті, прогнозується поширення різних хвороб рослин, шкідників, активізація бур'янів.

Статьи по теме
Переведення годинників 2024. Чи скасувала Україна перехід на літній час
Переведення годинників 2024. Чи скасувала Україна перехід на літній час

Перехід на літній час практикують у багатьох країнах вже понад 100 років. Україна також переводить годинники навесні, і цьогоріч стрілки зрушать на годину вперед о 03:00 31 березня. Хоча від сезонного часу неодноразово намагалися відмовитися, на законодавчому рівні рішення поки не ухвалили.
24.03 — 385

Світовий рейтинг щастя 2024: хто очолив і на якому місці Україна
Світовий рейтинг щастя 2024: хто очолив і на якому місці Україна

Тісний зв'язок з природою та здоровий баланс між роботою та особистим життям сприяють лідерству в світових рейтингах щастя.
23.03 — 260

Україна вперше отримала Оскар 2024 за документальну стрічку
Україна вперше отримала Оскар 2024 за документальну стрічку "20 днів у Маріуполі"

Стрічка визнана найкращою в категорії "Повнометражний документальний фільм".
11.03 — 374