Контракти.ua

659  —  17.02.21
Регулятор пропонує переглянути борги за ЖКП
Регулятор пропонує переглянути борги за ЖКП

Член Нацкомісії, що регулює сфери енергетики і комунальних послуг, Ольга Бабій пропонує провести перегляд боргів за "комуналку".

Таку ідею вона подала на форумі Україна 30 у середу, 17 лютого, повідомляє Укрінформ.
"Значна частина боргу - це необхідність провести пряму тотальну інвентаризацію всіх боргів споживачів перед постачальниками послуг: коли виникли, глибина виникнення, період виникнення. Усі борги, які приростають. Навіть за європейською статистикою, мають не більше 2% за період. Тобто якщо у нас ростуть атипово борги споживачів, їх треба деталізувати", - зазначила вона.
За її словами, значна частина боргів виникає через відсутність комунікацій постачальників послуг зі споживачами.
"Кожен надавач послуг зацікавлений у тому, щоб йому платили своєчасно. Моя особиста точка зору: якщо тобі не платять, ти поганий надавач послуг. Ти не розмовляєш зі споживачем, ти з ним не розбираєшся, ти йому не пропонуєш виплату частинами, ти не допомагаєш йому оформити субсидію. І ось накопичені борги за спожиті послуги - це на 80% відповідальність постачальників послуг. Це відсутність довіри, відсутність прозорих тарифів", - сказала Бабій.

Статьи по теме
Кабмін взявся за комуналку. В Україні запускають експериментальну платформу ЖКП
Кабмін взявся за комуналку. В Україні запускають експериментальну платформу ЖКП

В Україні стартує експериментальний проєкт Єдиної платформи житлово-комунальних послуг. Користувачі отримають електронний кабінет, де можна буде дізнатися тарифи та укласти договір.
05.09 — 194

Держборг України перевищив 6 трлн грн
Держборг України перевищив 6 трлн грн

Державний та гарантований державою борг України на 30 квітня 2024 року становив 6 трлн 10 млрд гривень або 151,52 млрд доларів.
28.05 — 322

Як зараз відбувається реструктуризація боргів за комуналку
Як зараз відбувається реструктуризація боргів за комуналку

Уряд України дозволив відключати світло побутовим споживачам, які систематично не сплачують платіжки та накопичили борги. Кабмін зняв мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг. Саме тому тепер боржникам можуть відключати електроенергію.
12.05 — 260