Захер - шоколадний торт, що має свого автора, австрійського кондитера Франца Захера.
Франц Захер народився в 1816 році і в юності працював помічником кухаря-кондитера на кухні міністра закордонних справ Меттерніха. В 1832 році кухар захворів і для приготування десерту був призначений Франц Захер, якому тоді було 16 років. Ось тоді і був уперше приготовлений торт Захер. Де юний кондитер узяв рецепт точно не відомо, говорять, що він скористався кулінарною книгою і трохи змінив рецепт, взятий звідти. Тоді гостям торт сподобався, але знаменитим він ще не став.
У 1848 році у Відні він відкриває свій магазин делікатесів і вин. У той час у Відні була знаменитою кондитерська «Демель» і туди Франц відправляє вчиться свого сина Едуарда. Змінивши рецептуру торта свого батька Едуард починає його продавати в кондитерській «Демель».
У 1876 році Едуард Захер відкриває готель і кондитерську «Захер», де продовжує випускати і продавати торт. Після смерті Едуарда готель «Захер» збанкрутував і його син продає рецепт торговому дому «Демель». Але нові господарі готелю «Захер» починають виробництво і продаж тортів Захер.
І ось в 1954 році починаються судові тяжби про право використання оригінальної назви торта. У кондитерській Демель в тортах використовувався один шар абрикосового конфітюру замість двох, і одна шоста частина масла замінювалося маргарином на відміну від оригінального торта Захер. В 1963 році судові розгляди були закінчені і право продажу тепер є у обох кондитерських.
Складові:
Спосіб приготування:
1. Розтопіть разом масло і шоколад.
2. Жовтки збийте з 1/2 цукру до густої піни. Вилийте шоколад до жовтків, перемішайте акуратно ложкою.
3. Всипте борошно і обережно розмішайте знову.
4. Добре збийте білки до міцної піни, всипте цукор, що залишився і збивайте хвилину до щільності і блиску.
5. Додайте частину білків в тісто, щоб розм'якшити його.
6. Введіть білки, що залишилися, вийде рідкувате тісто. Перелийте його в форму і випікайте 40 хвилин при 180С.
7. Разрежьте остиглий бісквіт навпіл.
8. Джем підігрійте, протріть через сито і половиною протертого джему промажьте торт.
9. Накрийте торт другим коржем, джем підігрійте з лимонним соком до кипіння і заглазіруйте торт з усіх боків, змащуючи пензликом або ножем.
10. Розтопыть масло з шоколадом, вилийте глазур на остиглий торт, розмажте.
Торт готовий!
Смачного!