Контракти.ua

1291  —  26.05.20
Кому дзвонити, коли вбиває поліція? Кагарлик: огляд думок
Кому дзвонити, коли вбиває поліція? Кагарлик: огляд думок

ДБР повідомило підозру двом поліцейським через зґвалтування жінки у Кагарлицькому відділенні поліції на Київщині. Оперуповноваженому інкримінують зґвалтування, вчинене групою осіб. Начальника одного із секторів Кагарлицького відділення поліції підозрюють у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством. Огляд думок.

Сергей Костеж, журналист

ДБР задержало двух офицеров полиции, из Кагарлыцкого РОВД, которые всю ночь насиловали, избивали и играли в «слоника» с девушкой, которую вызвали туда в качестве свидетеля. Рядом, в ту же ночь, пытали и мужчину, тоже обещая изнасиловать.

Изнасилование и противогаз как символы реформированной полиции. Подчиняйся, потом обжалуй, тонкая синяя линия, вот это вот все, ага.

Двое задержаны. Но что будет с начальником РОВД? Будет ли он нести ответственность? Или для вида передвинут на пару месяцев на другую должность, чтобы пересидел, как врадиевские изуверы?

Кстати, интересно, чем закончилась история с убийством Кирилла Тлявова в Переяславе, которого пьяные сотрудники полиции расстреляли прямо на улице? И, например, что там с бравой командой из Кривого Озера, расстрелявшей главу семьи на глазах у жены и детей в 2016? И да, где сейчас начальник Врадиевского РОВД и его сообщники? Думаю, интересно будет освежить память

Антон Ходза, блогер

Раніше в міліції було "От вб'ють, тоді приходьте". Зараз в поліції всі інакше - "От приходьте, тоді вб'ють".

Ольга Кудетська, журналіст

Про атестацію двох підозрюваних поліцейських з Кагарлика багато хто питає. Якщо коротко - обидвоє не потрапили на атестацію, в якій брала участь громадськість, один - за черговою схемою уникнення.

Керівник відділку, К. На момент переатестації кінця 2015 - початку 2016, в якій частково брали участь волонтери та представники громадянського суспільства, К служив у Маріуполі.

В цей період атестували центральний апарат поліції, Київ та кілька регіонів, Донеччини серед них не було. Відтак на частково доступну для громадськості атестацію К. не потрапив. Немає його і в записах учасників комісій в той період, ми продивились на всяк випадок.

Вочевидь, суто формально атестацію він пройшов пізніше, уже через комісію, сформовану під контролем самої поліції, після того як громадськість вийшла з процесу у травні 2016 (на той час радники міністра захопили повністю контроль над механізмом атестації та відбором у комісії). Можливо К атестували навіть суто на папері - ми знаємо про такі випадки атестування цілих відділків та підрозділів.

З оперуповноваженим С. цікавіше. Станом на атестацію 2015 року він значився на посаді "інспектор патрульної служби взводу патрульної служби Обухівського районного відділу ГУ МВС України", як і ще з десяток різних персонажів.

У записах атестаційних комісій, списках результатів тестувань, списків поновлених через суд ми його не знайшли, що з вірогідністю 98% каже нам, що С. не проходив атестацію у період участь у ній громадськості та волонтерів.

Якщо я правильно розумію схему - бо його підрозділ був нібито "патрульним", а патрульних не атестували. Але ніт, не поспішайте з висновками.

Це не та, нова патрулька, створена в 2015, про яку ви подумали. Тому що в Обухові не було набору в нову патрульку, який ви бачили в Києві та інших великих містах.

Як бачите з назви посади, цей "взвод патрульної служби", в якому служив С., був підрозділом Обухівського райвідділу. В той час як підрозділи справжньої "нової патрульки" підпорядковувались напряму Департаменту патрульної поліції, а не місцевим відділкам "старої міліції."

Попередній мій особистий висновок такий - в райвідділку Обухівської старої міліції перед атестацією створили підрозділ за назвою дуже схожий на підрозділ нової патрульної поліції. І під приводом "патрульку не атестують" в ньому пересиділи період атестації низка персонажів, включно з С., який нині підозрюється в гвалтуванні свідка.

З цією схемою я ще буду розбиратись, але ви питаєте весь день, то ось коротка попередня інформація.

Оновлено: Антон Геращенко кілька разів отут ( https://youtu.be/8-qqReI70qk на 3.30) стверджує, що обидва підозрюваних прийшли після атестації, на зміну звільнення співробітників. Це цинічна брехня, адже зафіксовано працевлаштування обох в поліції на момент атестації.

Врадіївський відділок поліції після відомої події теж розформували. А потім ми опинились на атестації у Миколаївській області і виявилось, що врадіївські екс-міліціонери просто рівномірно розпорошені по іншим районним відділкам, переважно найближчим - у Первомайську, Южноукраїнську і - ви вгадали - Кривому Озері. Тому ні, розформування нічого не дасть. Переатестація особового складу комісіями з поліцейських та наближених до поліцейських структур нічого не дасть. Але може щось дати розслідування не лише дій підозрюваних, а й бездіяльності присутніх у відділку.

Іван Оберемко, громадський активіст

Звичайно, з роками все дуже змінюється. У Врадіївці дівчину ґвалтували міліціонери, а зараз це роблять поліцейські. Хіба не прогрес? Міліціонер, який вбив студента Ігоря Індила у 2010 році теж змінився — він тепер також поліцейський. І навіть поліцейські змінюються: Артур Меріков у 2018 році був начальником херсонської поліції і в цей час давав команду кримінальному авторитету Левіну тікати з країни, бо його збирались затримувати за організацію вбивства Каті Гандзюк, ну, а тепер Меріков не начальник херсонської поліції, а пішов на підвищення і став радником голови нацполіції всієї України, плюс отримав підвищення у званні до генерала поліції. Та навіть сам Аваков вже не той, що колись був. Все змінюється. Ось ти самоназиваєшся комендантом Майдану і борешся проти мусорського свавілля, а ось ти випускаєш в Росію беркутів, які розстрілювали Майдан. Тому не треба брехати, що нічого не змінюється, бо в тюрмах ще багато місця, щоб посадити вас по справі Шеремета.

Кіра Рудик, нардеп

Кагарлик, де співробітники поліції побили та зґвалтували дівчину, доводить нам три речі:

1. Реформа поліції - це фейк, який “тимчасовий” міністр Аваков продає 6 років. І Зеленський продовжує це купувати.
2. Поліція на місцях твердо переконана у своїй безкарності, а те, що цього разу “не фортануло” - випадковість. “Щасливою” її важко назвати.
3. Доки за резонансні справи не буде невідворотного покарання, людей продовжать калічити та вбивати.

Президент Зеленський отримує другу жахливо - резонансну справу тільки у Київській області. Перший рік його каденції почався з жахливого вбивства 5-річного Кирила Тлявова співробітником поліції. 31 травня 2019 хлопчик був поранений в результаті п’яної стрілянини, а 3 червня він помер. Досі - ніхто не покараний, а вбивці вже навіть не у слідчому ізоляторі. Другий рік каденції починається з цинічного та жахливого злочину, яке сколихнуло Кагарлик і країну.

На моє переконання, це свідчить про повний розпад дисципліни у поліції, яка робить що хоче, не очікуючи справедливого покарання. Хазяєва життя. Я вже не кажу про сумнівні кримінальні справи проти військових та волонтерів. Та про десятки і сотні випадків зловживань поліції по всій країні.

Вистачить цих злочинів, щоб переконатися, що Міністерство внутрішніх справ недієздатне? Що воно працює не на забезпечення законності, а заради влади та заробітку його очільників? Чи й далі Банкова буде вдавати, що вірить в ефективність Авакова?

Михаил Подоляк, политтехнолог

Кагарлык и... Аваков...

Хочется жить в идеальном обществе? Похвальное желание. Но утопическое. Потому что любое человеческое общество, увы, это сонмище пороков... Зло неистребимо. Оно цинично, отвратительно, хитрО и безобразно хочет доминировать. Кагарлыкская история именно об этом. О той самой звериной сути, которая часто спит в человеке, а потом ее вдруг прорывает. В самом омерзительном виде. Прорывает по разным причинам - от ощущения вседозволенности, от внутренней пустоты, от алкогольного угара, когда в углу затравленным зверьком смотрит на тебя кто/то беззащитный и потому тебя тянет на садистское «геройство»... Короче, Кагарлык, судя по общественной реакции, всего лишь очередной повод посыпать голову пеплом и обречено сказать - «не туда». И что реформа провалилась. И что все должны прямо сейчас «валить» в отставку. И что нужно обязательно публично кого-то из гос/топов (лучше министра) максимально унизить. Не сомневаюсь, что все так и будет. И уже есть. Мы же всегда так предсказуемы в своих скорых судах...
... Но что такое реформа? Красивое слово? Тот же идеальный мир? Новые сверхчеловеки? Нет, конечно. Реформа - это ведь всего лишь изменение принципов и правил. Медленное, тягучее, часто спорное изменение. Но она (реформа) не меняет сути нашего общества. Не меняет того, что есть нашими ценностями (вернее не сразу меняет). Реформа просто открывает двери другим. Но кто эти другие? Идеальные сотрудники без изъянов? Ага. Точно. Полно кругом таких, но им - беднягам - двери всегда не открывали...
... Так вот. Важно не то, есть ли в системе гнильца и уроды. Есть. Всегда. И не только у нас. Куда важнее, как на этих записных уродов отреагировала сама система. Как отреагировала вертикаль. Какие выводы и какие действия были сделаны. Как, наконец, отреагировал сам министр. К которому, безусловно, всегда есть претензии (потому что министр и потому что эксцессов много, и потому что безопасность уличная оставляет желать лучшего). Но система МВД-ешная в этот раз отреагировала именно так, как и должна реагировать в нормальной стране. Жестоко, безжалостно, быстро, профессионально...
... Молниеносно информация о нелюдях в погонах стала достоянием общества и сделала это сама Нац/полиция... Молниеносно были произведены соответствующие задержания. И даже никаких попыток сыграть в традиционное «отмазать своих» на начальном уровне и близко нет... Молниеносно дело было передано в ведение ГБР. Чтобы не возникало никаких конфликтов интересов... Молниеносно расформирован кагарлыкский отдел полиции и выводы дальше по всей иерархии... Вся информация в открытом доступе, а все (и морально-этические, и юридические) первичные оценки уже даны. Дальше все будет прозрачно. Потому что Арсен Аваков делает сейчас абсолютно правильную историю... Ещё раз. Можно хотеть идеальный мир и верить в санта/клаусов, которые быстро выполняют хотелки. Но в реальной жизни всегда будут плохие истории и всегда будет выбор спрятать негодяев или наказать зло. Аваков сделал правильный выбор..

Катерина Мола, блогер

знаєте, я почитала заяву ДБР з приводу гвалтувань і насильства у відділках, і хочу сказати, що я прєісполнілась параноідальності настільки, що вважаю цю заяву частиною ІПСО. вона потрібна задля того, щоб залякати суспільство саме зараз, коли політика знову виходить на вулиці і стає очевидно, що в бюрократичних коридорах безсилі ідіоти перекладають теки з місця на місце, невзмозі прийняти якесь рішення.

це для вас, активісти, волонтери, атошники ця заява - привід агресувати. хоча теж на трієчку, бо ви все це і так знали. а для решти реципієнтів політичного це привід лише забитися поглибше в нірку, погрузитися на наступний шар підмулового існування і забути про те, що ротом можна ще й говорити.

нічого собі - вони можуть згвалтувати. кілька разів. бити. стріляти. абсолютно невинних людей. ніхто не захистить. ніхто не врятує. поліція вбиває і гвалтує. через якийсь час з'ясується, що гвалтівників не покарали. з цього теж зроблять скандал. але їх все одно не покарають. тому що ви маєте знати, що поліція вбиває і гвалтує і катує і грабує БЕЗКАРНО.

ви маєте боятися. в цьому суть.

але я хочу нагадати, що вони, хоч і агресивні, безкарні, але дуже тупі і дуже жадібні і дуже примітивні. по суті, це просто великі п'явки, яких треба розчавити.

Александр Кочетков, политтехнолог

После Оранжевого майдана мне довелось написать для тогдашнего министра МВД доклад «От карательных функций к правоохранительным» о реформе всего силового блока страны. Доклад был принят «на ура!», но никаких радикальных реформ, как известно, и не последовало.
Служба в правоохранительных органах так и осталась доступом к власти в постсоветской ее интерпретации — как к инструменту обогащения и ухода от ответственности. Причем, власти в наиболее чистом, а значит, самом опасном варианте — с законным правом принуждения. Поэтому она и притягивает к себе людей, потенциально склонных к насилию и даже садизму. Опять же, правоохранители постоянно сталкиваются с изнанкой нашей жизни — жестокостью, преступлениями, трагедиями, насильственной смертью, и у многих это приводит к профессиональной деформации психики, они заражаются вседозволенностью и тягой к насилию как средству достижения результата и продвижения по службе.
Борьба с преступностью дает знание преступных механизмов, и устоять перед искусом воспользоваться этим знанием в личных целях способны немногие. Защита «чести мундира» позволяет скрывать от общества бОльшую часть преступлений, совершаемых правоохранителями.
МВД, СБУ и прочие у нас, конечно, государства в государстве, но и они предельно зависимы от системы власти и общества в целом. Пока во власть у нас массово попадают разные уроды ради наживы и безнаказанности, система это допускает, а общество воспринимает как должное, у правоохранителей ничего не изменится.
Поэтому врадиевки, нежины, кагарлыки у нас происходили, происходят и будут происходить, причем, в реале этого мрака на порядок больше, чем становится широко известным.
Можно сменить Арсена Авакова на любого назначенца от Владимира Зеленского — ничего не изменится. Можно переименовать полицию хоть в «орден судей Дреддов» — с тем же никаким результатом. Можно уволить всех нынешних и набрать исключительно добровольцев, волонтеров и прочих кристальных патриотов — результат будет тот же. Да хоть сияющих робокопов набери — все равно максимум через год у них неизбежен сбой в программе, и они начнут брать взятки, издеваться над задержанными и плевать на закон.
Потому что наши правоохранители не защищают общество. Справедливость — не их ремесло. И даже не хобби. Они — элемент коррупционно-олигархической системы власти и как государственный институт защищают именно эту систему, а не общество (отдельные исключения — не в счет, порядочные люди, совершающие правильные поступки, встречаются везде).
Некая надежда возникла в 2014 году. Тогда в реформируемую полицию действительно пришло много людей, не желавших служить по прежним правилам. Но в Украине Петра Порошенко так и не наступила эра справедливости, моральные ориентиры общества, а значит, и правоохранителей, не поменялись, поэтому романтики, пришедшие в полицию, были либо адаптированы системой, либо жестко отторгнуты. И при Владимире Зеленском этой трансформации нет. А вот в Грузии времен Михеила Саакашвили ориентиры в полиции поменять удалось, хотя при начальном наведении порядка и там происходило полно беспредела и шагов в стиле «цель оправдывает средства».
Сограждане и соотечественники, хотите бояться правоохранителей меньше, чем бандитов, насильников и убийц? Тогда приводите к власти людей, стремящихся нынешнюю несправедливую людоедскую систему власти сменить, перезагрузить державу и знающие, как это сделать. В противном случае, продолжайте терпеть и не тратьте силы на возмущение в фейсбучиках.

Сергей Наумович, блогер

Теперь начинаешь задумываться, чем занимаются некоторые полицейские, когда ждёшь около часа-полтора наряд после звонка на «102». Когда пьяная компания уже успела выпить и даже выспаться на детской площадке, медленно куда-то поковырять, и лишь через минут 10 после этого приезжает доблестный патруль. За это время теоретически они могут кого-то изнасиловать, положить в багажник, выкинуть за городом, избавившись от улик, и лишь после этого направиться на вызов.

Леонид Швец, журналист

Если бы не Антон Геращенко, можно было бы окончательно потерять веру в украинских мусоров и Арсена Авакова.

Рассказ про доброго дядю Степу – милиционера, выдуманный для советских детей папашей гимнов СССР, РФ и путинского барина-лизоблюда Никиты Михалкова, вещь куда более фантастическая, чем «Муха-цокотуха» Чуковского. Правоохранительные органы в концентрированном виде несут все те признаки, которые содержатся в охраняемом праве и порядке, и если система античеловечная и изуверская, то столкновение с ее наиболее характерными представителями обещает все положенные удовольствия. Нет, конечно, не каждый контакт оборачивается психической травмой или физическим увечьем, но не повезти может внезапно и практически каждому. Люди с не убитой эмпатией во внутренних органах случаются, но, как правило, либо они там не задерживаются, либо эмпатия не задерживается в них. Какой, к черту, дядя Степа, спросите у Кирилла Тлявова.
...
Ничто ярче не свидетельствует об отсутствии качественных перемен, чем сохранение этого мутного придонного слоя, в котором ничего не меняется десятилетиями, какие бы революционные ветры в столицах ни веяли, и менты так же вершат бесправие, как при Иосифе, Никите или каком-нибудь из Лёнь. Даром что ли граждане бегали посмотреть и посэлфиться с патрульной полицией, которая несколько месяцев была похожа на людей? Это же чудо невероятное! Не так много времени прошло, чтобы понять, что чуда не произошло, за витриной та же черная страшная пустота. Пока государство повернуто к людям задницей, те, кто защищает этот старый заведенный порядок, останутся такими же, и даже циничней, потому что на стене в отделении, где пытают и мучают, теперь запросто может висеть какой-нибудь официальный плакат про Революцию достоинства.

Анастасія Шевченко, громадська активістка

Зґвалтування в Кагарлику відрізняється від зґвалтування у Врадіївці. Відрізняється тим, що після зґвалтування у Врадіївці жителі Врадіївки піднялися, і вся Україна піднялася. А згвалтування в Кагарлику — тепер це наші нудні будні, таке відбувається повсякденно, і ніхто за це відповідальності не несе. Тому вже майже ніхто не встає, і майже ніхто не ахає. Ні в Кагарлику, ніде.

Вершина громадянської непокори сьогодні — не захопити райвідділ, не викинути з вікна людей, які роками катували перехожих, не домогтися відповідальності від начальства, яке побудувало таку систему.

Вершина непокори сьогодні - відважно зібрати шість тисяч доларів застави медсестрі, захопленої цією системою в полон за безпідставним звинуваченням.

Everybody knows the war is over. Everybody knows the good guys lost.

Або ні.

Андрій Матрей, громадський активіст

Подав у відставку міністр внутрішніх справ...

- Румунії, у липні 2019 року, через вбивство двох дівчат і зволікання поліції у розслідуванні цього злочину. На посаді він пробув лише ШІСТЬ днів;

- Туреччини, у квітні поточного року, через те, що введена ним комендантська година призвела до утворення черг у супермаркетах;

- Словаччини, у березні 2018 року, через вбивство відомого журналіста Яна Кучака;

- Великої Британії, у квітні 2018 року, через те, що ЗМІ стало відомо про плани міністерства депортувати з країни 12 тис. мігрантів;

- Німеччини, у липні 2018 року, через незгоду з міграційною політикою Меркель;

- Албанії, у листопаді 2018 року, після звинувачень опозиції про підтримку міністром брата пов'язаного із торгівлею наркотиками;

- Франції, у березні 2017, через звинувачення в тому, що він сприяв двом власним донькам у влаштуванні на роботу до парламенту;

- Ізраїля, у грудні 2015 року, через звинувачення співробітниці міністерства у сексуальних домаганнях з боку міністра;

- Литви, у жовтні 2014 року, через звинувачення у корупції під час публічних закупівель;

- Португалії, у жовтні 2017 року, через загиблих внаслідок масштабних лісових пожеж;

- Португалії, у листопаді 2014 року, через скандал із "золотими візами", при чому, сам міністр до протиправних дій не мав стосунку, а подав у відставку через те, що раніше співпрацював із компаніями які були змішані у оборудках;

- Грузії, у вересні 2012 року, після оприлюднення у ЗМІ відеозаписів катувань в'язнів у тюремних закладах;

- Болгарії, у квітні 2008 року, через виявлені випадки корупції у міністерстві;

"Аваков - потужний міністр", - президент Зеленський, 20 травня 2020 року.

Михайло Ткач, журналіст

Кажуть, після трагедії в Кагарлику президент Зеленський повторно звільнить Гончарука, Нефьодова і Фірсова. Звільнить кого може

Евгений Ихельзон, предприниматель

В кухонных спорах я всегда защищал реформу полиции. Один из аргументов - исчезли пытки и убийства в отделениях полиции. Блюстители правопорядка из Кагарлыка отобрали у меня этот аргумент.

Статьи по теме
Епіфаній заявив, що через війну в Україні пришвидшилась реформа церковного календаря
Епіфаній заявив, що через війну в Україні пришвидшилась реформа церковного календаря

Зміна церковного календаря в Україні почала прискорюватись після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення.
08.01.23 — 2345

У двох областях України збільшать кількість поліцейських нарядів: названа причина
У двох областях України збільшать кількість поліцейських нарядів: названа причина

У декількох областях збільшують кількість нарядів та мобільних груп реагування.
24.07.22 — 4543

Любителів
Любителів "руського міра" ми будемо затримувати, - заступник голови Нацполіції

Заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич заявив, що любителів "руського міра" будуть затримувати. Їх притягнуть до відповідальності.
18.02.22 — 2638