Контракти.ua

886  —  27.04.20
«Ще трохи і от-от»: карантин в борг
«Ще трохи і от-от»: карантин в борг

Уявіть, що в вас взяли гроші в борг на тиждень. Через тиждень сказали, що ще через тиждень, а за тиждень, що ще за тиждень... І так раз 5. Правда, в цей момент ви вже починаєте відчувати не дуже позитивні емоції до того, хто так робить?

І особливо дивує, коли людина точно знала, що за тиждень не поверне, тому що є ряд причин, інші борги, потім свята, а от за місяць будуть гроші і тоді все буде. Чомусь громадяни віддають перевагу не одразу сказати всю правду, навіть часто не дуже приємну, а щоразу відкладати і годувати маленькими порціями, забуваючи про ефект накопичення.

Таке трапляється і на рівні якогось міського управління, коли начальник «ЖЕКу» точно знає, що води не буде три дні, але розповідає, що от-от, а люди, замість того, щоб одразу почути неприємну правду і готуватись, чують обіцянки щодня, бачать, як вони не справджуються і потроху сатаніють.

Це ж відбувається і на самих високих рівнях, коли чиновники бояться сказати одразу негативний план, до якого варто готуватись, а починають розповідати «ще трохи і от-от». Я в школі чув, що треба трохи затягнути паски і от-от, потім чув це в університеті, потім вже першу роботу знайшов під ці ж «затягнути паски», змінив 3 міста проживання, вже досить дорослий, а там все «затягнути паски і от-от».

Здається, така ж фігня відбувається і з нашим карантином. Коли його запроваджували, то достатня кількість притомних громадян казали, що це місяці на два, а то і до літа. Особливо обережні приймали для себе вересень. Тому що паски-гробки-майскіє будуть, а всі знають, як громадяни поводять себе в цей час. Це весь рік він може бути холоднокровним експертом, але на великдень попреться в церкву, щоб першого травня поїхати на шашлики. Але, чомусь, уряд знову ж побоявся одразу видати можливий негативний план, пояснити його, описати список заходів, щоб мінімізувати втрати з допусканням можливості вийти з ситуації раніше за наявності позитивних трендів. Знову «ще два тижні», «ще три тижні», «ще трохи», а громадяни в цей момент вже перестали сприймати це, як хоч щось адекватне і знову ж – сатаніють.

Як на мене, краще одразу казати всю правду, яка б негативна вона не була. Так, буде одразу хвиля срачу, але вона триватиме не на багато довше за першу хвилю після першої дози інфи, яких буде багато. Але всі вже будуть володіти повною інформацією. Точний прогноз, навіть негативний, завжди краще за постійну невизначеність і регулярні маленькі дози лайна. Вийшло краще – вважай це бонус і економія ресурсів, не вийшло – ти був до цього готовий. Але чинушам простіше то «АТО за тиждень закінчити», то карантин подолати в форматі «зупинка авто шляхом удара об стіну».

Автор: Руслан Хаврюта, блогер

Статьи по теме
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів
Після війни: ветерани і суспільство чи суспільство ветеранів

Максим Колесников: Трохи антизради, бо вже сил нема бачити це нагнітання та ниття про те, як ми приречені після перемоги стикнутися з повним триндецом. Пройдусь по деяким пунктам, від яких особливо вже тіпає.
11.08.23 — 449

Свій серед своїх: суспільство і військо після Перемоги
Свій серед своїх: суспільство і військо після Перемоги

Сергій Собко: Майже півтора року широкомасштабної війни яскраво ілюструють очевидне – регулярного війська недостатньо для боротьби із чисельнішим ворогом впродовж тривалого часу. Тому держава вимушена проводити мобілізацію цивільного населення. Як зазначив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний «Війну починають кадрові військові, а завершують вчителі, інженери, бухгалтери». Саме тому кінцевий результат війни залежить від того, наскільки вчорашні цивільні зможуть адаптуватися до військової служби та до умов бойових дій. Від того, яким сержантом буде вчорашній вчитель, яким сапером – вчорашній інженер і яким стрільцем – звичайний бухгалтер.
23.05.23 — 414

Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов
Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов

Андрей Волянский, доктор медицинских наук: Объявление ВООЗ о завершении пандемии 5 мая выглядело, как для меня, несколько запоздалым. Год назад, когда летальность клинических вариантов линейки Омикрон резко упала до 0,5% и ниже а переболела за короткий срок значительная часть населения Земли - основные критерии пандемии – тяжесть и всеобщая восприимчивость потеряли место быть.
08.05.23 — 539