Контракти.ua

715  —  22.11.19
Ініційований Герусом імпорт електроенергії з РФ зупинить 75% шахт та більшість блоків АЕС, - Федерація роботодавців ПЕК
Ініційований Герусом імпорт електроенергії з РФ зупинить 75% шахт та більшість блоків АЕС, - Федерація роботодавців ПЕК

Збереження нинішніх обсягів імпорту електроенергії з РФ загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств та більшості атомних блоків.

Про це йдеться у зверненні «Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України» до президента, прем’єра, секретаря РНБО та голови НКРЕКП.

«Протягом жовтня-листопада 2019 року обсяги імпортованої з Російської Федерації та Республіки Білорусь електроенергії склали більше 3,3 млрд. кВтг, що вже призвело до вимушеної зупинки деяких українських енергоблоків ТЕС. За умови збереження таких тенденцій, будуть зупинені 75% вугледобувних підприємств України та більшість атомних блоків», - зазначається в зверненні.

Автори звернення також повідомляють, що з початку року, залишки енергетичного вугілля на складах збагачувальних фабрик та державних шахт зросли майже у три рази і на сьогодні складають 206 тисяч тон, а теплоелектростанції відмовляються закуповувати українське вугілля. Окрім того, спровоковане зростанням імпорту російського струму падіння цін на ринку «на добу наперед» робить виробництво електроенергії на ТЕЦ і ТЕС збитковим.

«За рахунок відкриття імпорту електроенергії, ціна на ринку «на добу наперед» в окремі дні падає нижче однієї грн/кВтг, що за ринкових цін на вугілля та природний газ робить виробництво електроенергії на ТЕЦ і ТЕС збитковим», - наголошується в зверненні.

Федерація роботодавців ПЕК закликала представників влади припинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, зазначивши, що в іншому випадку відбудеться суттєве скорочення збуту вітчизняної електроенергії, зупинка роботи вугледобувних підприємств та звільнення понад 100 тисяч гірників та енергетиків.

Нагадаємо, з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня під час зустрічі з журналістами стверджував, що не знає про те, що ухвалені зміни до законодавства, відомі як “правка Геруса”, дали можливість відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ.

Раніше президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець повідомив, що імпортери російської електроенергії демпінгують на українському ринку, що вбиває вітчизняну енергетику й загрожує зірвати інтеграцію до європейської енергосистеми. Він також зазначив, що обсяг російської електроенергії, який постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%.

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 248

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 407

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 363