Контракти.ua

630  —  10.11.19
Імпортуючи електроенергію з РФ, ми фінансуємо агресора, - Гончаренко
Імпортуючи електроенергію з РФ, ми фінансуємо агресора, - Гончаренко

Імпорт електроенергії з РФ, що відбувається через законопроект, прийнятий за ініціативою голови комітету ВР з енергетики Андрія Геруса, означає, що ми фінансуємо енергогалузь країни-агресора, замість власної.

Про це завив народний депутат України, член фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко.

«Це дуже велика загроза, коли ми замість розвитку власної енергетики фінансуємо енергетику країни-агресора. Якщо нам розповідають щось про монополії, то, будь ласка, в країні є Антимонопольний комітет, вся влада у ваших руках. Ви вже змінили більшу частину державних уповноважених. Так боріться з монополіями. Для цього всі є інструменти. Але, як вони озвучили, що інструмент боротьби з монополією – це відкриття власного ринку для російської електроенергії, - це є повний абсурд. Це є абсолютний, повний абсурд», - сказав Гончаренко.

На його думку, ситуацію щодо відновлення імпорту електроенергії з РФ має розслідувати Служба безпеки України. «Я думаю, що взагалі Служба безпеки України могла б розслідувати, чи не стоїть за цим щось більше, ніж просто дурість», - зазначив Гончаренко.

Раніше голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков висловив думку, що Росія захопить більшу частину нашого енергоринку через імпорт електроенергії і буде використовувати це для політичного тиску на українську владу.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Проте з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським. На початку листопада імпорт електроенергії з РФ збільшився в порівнянні з жовтнем в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 256

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 407

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 363