Контракти.ua

1117  —  04.11.19
Чеки для ФОПів не перекривають «схеми», жодна з проблем – не вирішується. Так навіщо?
Чеки для ФОПів не перекривають «схеми», жодна з проблем – не вирішується. Так навіщо?

Ігор Дядюра, радник голови правління банку «Фамільний»: В роздумах, для чого ті чеки ФОПам взагалі. Напластування всяких міфів... Давайте трохи посваримось, а то якось скучно. Коли питаєш чиновника, або слухаєш виступи красиві – можна почути десятки самих екзотичних версій, для чого ФОПам чеки. Давайте розглянемо головні три.


Перша і головна – «крупний бізнес працює через ФОПів». Тут треба погодитись – явище набрало системного масштабу. Але хіба чек допоможе? Всі чеки будуть легальні. Податкова все буде бачити. І смартфона привезе ФОП з правильним чеком. У великого бізнесу вистачить і бухгалтерів, і юристів всі папірці для квазіФОПів зробити правильно і акуратно. Чеки – не працюють. Ціль – не досягається, при цьому створюється багато проблем для людей, які ніяким «схематозом» не займаються.
Друга проблема – ФОПи «ховають ліміт». Тут чеки нічим не допоможуть, поки ліміти будуть директивно встановлені, а не економічно-доцільні для самого єдинщика. Якщо ви ставите для торгівця-єдинщика річний ліміт по обороту в півтора мільйони гривень – то чому дивуєтеся, що він «ховає», замість показувати оборот повністю і платити з цього обороту всі податки? Чеки – не допомагають ніяк у існуючому варіанті, з усіма цими «попередніми програмуваннями» та «звітностями по РРО». Якщо треба через чеки контролювати ліміт – для цього достатньо простого чеку з датою, часом, місцем продажу, фіскальним номером і сумою оплати. Але, під розмови про «спрощення» та «сервісну службу» робиться неймовірне ускладнення роботи підприємця.
Нарешті, третя проблема – контрабанда. Хтось розповів податківцям, що вони «в системі» у себе, якщо ФОПи почнуть бити чеки – побачать (як у голівудському блокбастері) на великих плазмах в «командному центрі детенізації» – рух кожного смартфончика.
Ось заїхала в країну фура з технікою, і чесні митники все правильно розмитнили, і всі імпортовані товари – «в базі» («миша не проскочить!»).
А от прийшли посилки міжнародні, повні смартфонів. Все правильно оформлено чесними митниками, «випущено в обіг», але командний центр продовжує відслідковувати – куди ділися апарати.
А от хтось привіз собі телефона з поїздки, в Борисполі внесли в базу, і почалося «відслідковування товарного ланцюжка». З цим відслідковуванням носяться вже років три, а тінь все чорніша і чорніша. Податкова існуючі чеки губить пачками (кейс «Розетки»), і не має НІЯКОЇ аналітичної системи по вже існуючій фіскалізації. А тут з повітря прямо виткуться плазми на стіну, і почнеться потужна аналітична робота…
«Складна техніка» і сьогодні (вже два роки як) має продаватися (і ФОПами теж) тільки з чеками. Ні, не дають чеки. Податкова не перевіряє. «Не вистачає людей, у нас всього 300 перевіряльщиків по цій темі на всю Україну». Так і хочеться запитати – а як додати мільйон ФОПів – у вас людей вистачить? Не працює. Не реалізуємо. Дірки на митниці неможливо латати в магазині (або – можна, і без всяких чеків, якщо є бажання, і знову ж таки – без чеків).
Тож, жодна з поставлених цілей «чеками» не досягається. Жодна з трьох проблем – не вирішується. При цьому створюються величезні проблеми для чесних, нормальних, «несхематозних» підприємців.
«Так зачем же?» (с)


Автор: Ігор Дядюра

Статьи по теме
Податки в Україні: коли очікувати змін та що готують для ФОПів та самозайнятих
Податки в Україні: коли очікувати змін та що готують для ФОПів та самозайнятих

Національна стратегія доходів, схвалена урядом, передбачає реформування податкової системи, зокрема, для ФОПів, та прогресивну ставку податку на доходи фізичних осіб. Але це станеться лише після закінчення війни.
10.01 — 676

ФОПам повернули карантинні 8000: закон про виплати набув чинності
ФОПам повернули карантинні 8000: закон про виплати набув чинності

В Україні набув чинності закон, що вводить виплати карантинних 8000 гривень малому бізнесу та його співробітникам в "червоних зонах" карантину.
12.04.21 — 861

Малому та середньому бізнесу спростять трудове законодавство: що пропонують
Малому та середньому бізнесу спростять трудове законодавство: що пропонують

Президент Володимир Зеленський у п’ятницю, 19 березня, провів засідання Національної ради реформ, де розглянули питання спрощення трудового законодавства для малого та середнього бізнесу з кількістю працівників до 250 осіб.
22.03.21 — 1357