Контракти.ua

820  —  05.07.19
Коливання цін на ринку електроенергії спричинено адаптацією гравців до ринкового середовища, - Дмитро Маляр
Коливання цін на ринку електроенергії спричинено адаптацією гравців до ринкового середовища, - Дмитро Маляр

Суттєве коливання цін на електроенергію на ринку в межах тижня спричинено адаптацією гравців до нового ринкового середовища. 

Про це повідомив директор з управління портфелем енергоресурсів D.Trading Дмитро Маляр на сторінці компанії у Facebook , коментуючи черговий день роботи нового ринку електроенергії.

«Торги на суботу в ОЕС України прогнозовано впали в обсягах до 134 млн кВтг за рахунок фактору «вихідного дня» (середньодобовий обсяг торгів за тиждень 149 млн кВтг). Ціна пішла в гору до середньозваженої позначки 165,9 коп/кВтг. На цьому тижні базовий графік навантаження (так званий baseload) коштував в середньому  158,9 коп/кВтг. Це основний показник для споживачів промислової категорії. Найдешевше торги по цьому продукту були на день відкриття ринку (1 липня) та у четвер 4 липня, 155 та 151 коп/кВтг відповідно. Слід відмітити, суттєве коливання цін в межах тижня по даному продукту ( 151-163  коп/кВтг), на мою думку, більшою мірою спричинено адаптацією гравців (як покупців так і продавців) до нового ринкового середовища.  По-друге, це ще один доказ старого постулату, що ринок - це є живий організм, який не можна порівнювати з зарегульованим форматом», - написав Маляр.

Представник компанії  D.Trading також повідомив, що обсяг торгів в Острові Бурштинської ТЕС на 6 липня знаходився на середньостатистичному рівні 9 млн кВтг. Ціна на базовий графік поставки склала 161,1 коп/кВтг.

«Слід відмітити низьке коливання цін на baseload в даній ціновій зоні за тиждень (160,8 – 162,7 коп/кВтг). Для порівняння на цьому тижні контракт baseload в Угорщині коштував 57євро/кВтг (166 коп/кВтг), в Польщі 58 євро/кВтг (169 коп/кВтг)», - написав Маляр.

Маляр також зазначив, що міжнародна спільнота продовжує вітати старт енергреформи в Україні. Зокрема, керівник інфраструктурних проектів Світового банку Дмитро Глазков відзначив, що ведення в Україні з 1 липня нової моделі енергоринку було повністю підтримано Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, а повноцінний запуск ринку відповідає взятим Україною зобов'язанням перед Світовим Банком в рамках Другого Проекту Передачі Електроенергії і ідеям Третього енергопакету ЄС.

Нагадаємо, 1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.

 

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 463

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 474

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1105