Контракти.ua

1867  —  28.03.19
Портрет виборця: які типажі стоять за цифрами у рейтингах трьох основних кандидатів
Портрет виборця: які типажі стоять за цифрами у рейтингах трьох основних кандидатів

Журналіст і телеведучий Сергій Іванов поділився особистими спостереженнями щодо основного кістяку прихильників Порошенка, Тимошенко та Зеленського. Отже, що спільного у виборців головних кандидатів на пост президента, і чим вони відрізняються?  

Головна помилка політтехнологів Порошенка полягає в тому, що вони зробили ставку на вату, нехай і патріотично налаштовану. Зараз поясню. Ватність – це не про геополітичну орієнтацію, це про совковість. Грубо кажучи, середньостатистичний виборець Порошенка – це апокріфічний Хрущов, недалека, наївна радянська людина у вишиванці.

Я не маю на увазі шановних інтелектуалів, діячів культури і навколополітичних персонажів, які прийняли свідоме рішення підтримати Петра, і я поважаю їхній вибір, хоча, дивлюся, нерви здають вже навіть у сильних і монолітних персон, і вони поступово скочуються в деструктив. Йдеться про умовну 50-річну Ірину, порядну, але глибоко радянську жінку зі слоганом «Думай» на аватарці, яка щиро та безкорисно любить Порошенка, співчуває йому і в міру своїх сил по-материнськи захищає його. Ірина – найблагодатніший матеріал для випробування політичних технологій. Уявіть собі жінку, яка червоніє від слова «клітор» в реальному житті, але у фейсбуці перетворюється на справжню фурію, яка вільно, зі смакуванням оперує «журнашлюхами», «зрадойобами» та іншими уколовськими неологізмами. Фейсбук – як праця – звільняє. Ірина активно цікавиться політикою у найбульварніших її іпостасях, несамовито постить у себе на сторінці панегірики колективного Бірюкова між рецептами семишарових салатів і фотографіями квітів, системно та відповідально засирає коментами треди «зрадойобів». Вона при ділі, вона співпричетна, вона чесна, бо робить те, у що вірить. Але при цьому відсоток вати в ній такий самий, як в її донецькій антагоністці. І не треба докоряти цим Ірині – вона жертва, совок ґвалтував людей конвеєром, без розбору, наслідки і травми приблизно однакові, різні лише умови існування.

Частково все це стосується і виборця Тимошенко, але там трохи інші мотиви підтримки і гендерна складова. Активний виборець Тимошенко сприймає її не як менше зло, а як богиню, і віра в неї така ж сама сліпа та ірраціональна. Також Юлю часто люблять рафіновані, схильні до рефлексій інтелігенти, які бачать в ній неоціненну мученицю – «моим стихам, как драгоценным винам, настанет свой черед», оце все.

Що стосується рейтингу Зеленського, то тут все просто. По-перше, країна молодшає, і в цьому контексті ані Порошенко з його середньовічними гаслами, ані Тимошенко з її програмним фоліантом не викликають інтересу. Вони просто не в тренді. По-друге, поки опоненти поливали один одного брудом, Зе-команда монополізувала позитив, найдефіцитнішу річ нашого сьогодення. Особисто я не бачив і не чув жодного хейтспічу від прихильників Зе-команди. Вони не бігають як навіжені по коментах і не залишають тони токсичного шлаку, як порохоботи. Принаймні, штабної установки на знищення опонентів я не помітив.
Виборець Зеленського – це людина, яка апріорі не може мати спільної точки зору з Іриною, оскільки Ірина – його мати, наївна радянська жінка з усіма примхами та забобонами. Єдине питання – чи дійде він до дільниці. І навіть якщо Зеленський зніметься, як тут дехто пише, його потенційні голоси не перерозділятимуться по інших кандидатах, вони просто не дістануться нікому.

Автор: Сергій Іванов, журналіст

Статьи по теме
Нацгвардія України запустила рекрутингову кампанію: яких кандидатів шукають
Нацгвардія України запустила рекрутингову кампанію: яких кандидатів шукають

Нацгвардія, яка окрім безпосередніх завдань з відсічі агресії російських окупантів, виконує певні специфічні завдання, на які потрібні вмотивовані кандидати.
15.03 — 399

Тимошенко закликає розробити мотиваційний закон про мобілізацію
Тимошенко закликає розробити мотиваційний закон про мобілізацію

Ухвалений Верховною радою у першому читанні новий закон про мобілізацію має бути доопрацьований. В нинішньому вигляді він має репресивний характер та не допоможе покращити ситуацію з обороною держави.
10.02 — 272

Тимошенко назвала законопроект про мобілізацію репресивним
Тимошенко назвала законопроект про мобілізацію репресивним

Лідер партії "Батьківщина" розкритикувала нову редакцію законопроекту про мобілізацію, назвавши його ще більш репресивним та антиконституційним. На її переконання, цей закон не посилить, а навпаки послабить Україну.
04.02 — 256