Контракти.ua

1424  —  05.02.18
Як ми самі посилили антиукраїнські настрої в польській політиці та привели ПіС до влади
Як ми самі посилили антиукраїнські настрої в польській політиці та привели ПіС до влади

Сьогодні-завтра український парламент має прийняти заяву, яка стане реакцією на ухвалений, але ще не підписаний Польщею закон про Інститут національної пам‘яті. Цим законом, зокрема, вводиться можливість притягнення до кримінальної відповідальності за заперечення «злочинів, здійснених українськими націоналістами» проти поляків. Фактично, він просто згортає дискусію з цього приводу і ускладнює пошук історичного примирення між нашими народами.


Можна багато говорити про витоки та причини зростання правого популізму в Європі. Але до цієї конкретної справи доклалися ми самі.
Фактор перший. Польща, польський уряд та президент, які на той час представляли «Громадянську платформу» активно підтримували Україну під час Революції гідності у 2014 році. Україна довгий час була основною темою польського медійного життя. Коли ж формувався перший післяреволюційний уряд, то там було багато грузинів, литовців, але не виявилося жодного поляка. Це суттєво понизило престиж правлячої партії та стало для виборців негативною оцінкою її міжнародної роботи.
Удар другий. Квітень 2015 року, місяць до президентських виборів в Польщі. Польський президент Броніслав Коморовський з офіційним візитом відвідує Україну та виступає у Верховній Раді. І в той же день парламент ухвалює рішення про визнання багатьох організацій від січових стрільців до ОУН та УПА борцями за волю та незалежність України.
Я особисто дуже позитивно оцінюю історичну роль та внесок цих організацій в справу побудови вільної та соборної України. Але така дипломатична некоректність, небажання хоч на декілька днів розвести в часі виступ Комаровського та ухвалення цього закону дозволив ПіСу зіграти на давно забутих історичних конфліктах.
Подивіться на карту з результатами голосування. Коморовський на 1% відстає від Дуди в першому турі виборів і на 2% в другому. Дуда перемагає в східній частині Польщі, населення якої особливо сприйнятливе до антиукраїнських історичних спекуляцій.


Тому. Звичайно що нам треба чітко артикулювати та захищати власні інтереси. Але дуже хочу щоб ця заява була спрямована у майбутнє. Саме там ми з Польщею повинні шукати спільні інтереси, а не копатися в конфліктах та образах минулого, посилюючи нашого спільного ворога.
Автор: Андрій Вальчишин, політичний експерт

Статьи по теме
Чи можуть окупанти прорвати українську оборону та що може стримати ворога: військовий експерт припустив
Чи можуть окупанти прорвати українську оборону та що може стримати ворога: військовий експерт припустив

Для окупантів зараз є певне “вікно можливостей” щодо максимального тиску на наші Сили оборони.
23.04 — 190

Наступ на Часів Яр: окупанти повторюють тактику як в Авдіївці – британська розвідка
Наступ на Часів Яр: окупанти повторюють тактику як в Авдіївці – британська розвідка

Бомбардування Часового Яру повторює тактику росіян під час наступу на Авдіївку.
22.04 — 194

Росіяни
Росіяни "знахабніли" біля Часового Яру: експерт розповів про складну ситуацію та жорсткі дії окупантів

Ворог почав обстрілювати українські позиції зі штурмової авіації.
21.04 — 207