Контракти.ua

978  —  09.11.16
Дивний "зелений коридор"
Дивний

Дивна загалом ситуація. Молдовські ЗМІ повідомили, що міністри оборони України і Молдови домовились про коридори для виведення російських озброєнь чи контингенту з Придністровського регіону Молдови через Україну кудись.

 

Дивна, бо навіть в самому повідомленні йдеться, що міністри оборони ледь не про формування маршрутів виведення і конвоїв домовилися, домовилися, що це відбуватиметься під егідою ООН і ОБСЄ, а потім, словами міністра оборони Молдови, вирішили домовлятися про це з Росією...

Тут явно віз попереду коня. Звичайно, спершу варто було б домовитися з Росією, адже це її війська, і без команди з Кремля жоден ящик з боєприпасами, як і жоден солдат нікуди з Придністров"я не рушить.

На загал виведення російських військ з т.зв. Придністров"я - це зафіксовані в документах ОБСЄ зобов"язання Росії. Звичайно, які Росія не виконала, як зобов"язувалась до 2003 року, і продовжує послідовно ігнорувати (як і багато інших своїх зобов"язань, які їй перестали подобатися). Звичайно, що виведення російських військ з Молдови - вигідно Україні, адже, по-перше, створюватиме реальні можливості для пожвавлення процесу пошуку способів розв"язання придністровського конфлікту, у вирішенні якого Україна офіціно бере участь, а, по-друге (і головне), зменшення російської військової присутності в Молдові знижуватиме безпекові ризики для України в південних регіонах.

Проте одна річ - "хотіння" України чи Молдови, інша - позиція РФ, і, на жаль, саме позиція Росії тут є визначальною. Тому дивно, що якісь там домовленості про рух російських військ оприлюднюються до того, як це питання узгоджене з РФ. Виглядає це просто якось несерйозно. Навіть якщо вести такі переговори, робити публічні заяви на цю тему дивно і неправильно.

Друга "дивність" новини пов"язана з її неправовим характером.

Справа в тому, що транзит так званих російських миротворців (військовослужбовців) в Придністров"я через територію нашої держави відбувався на підставі окремої угоди, яку наша держава в минулому році денонсувала. Тому на сьогодні міністр оборони України просто не може домовлятися ні про які "зелені милі", "коридори"і тд. Спершу має бути створена правова база для цього - український парламент в якійсь формі мав би надати на це згоду. Звичайно, вірогідність того, що ВРУ надасть за нинішніх умов згоду на транзит територією України російських військ, ну, скажімо, невисока.

І звідси випливає ще одна дивність. Якщо Молдова так зацікавлена у виведенні військ РФ з Придністров"я (теж якась підозріла активність в період, коли на виборах в Молдові перемагає кандидат в президенти, який очевидно і близько не буде готовий обговорювати цю проблематику з РФ), то чому вона йде не з Росією домовлятися, а втягує українського міністра оборони в якісь пусті балачки, та ще й поширює інформацію про це?

Автор: Богдан Яременко, голова ГО " Майдан Закордонних Справ"

Статьи по теме
В Україні розкрили дані про зарплати чиновників: де платять найбільше
В Україні розкрили дані про зарплати чиновників: де платять найбільше

Міністерство фінансів оприлюднило аналітичний інструмент (дашборд) щодо оплати праці та чисельності працівників державних органів, місцевих держадміністрацій і органів судової влади у січні 2024 року.
вчера, 19:36 — 435

В якому стані зараз перебуває російський Чорноморський флот після атак ЗСУ: в ГУР пояснили
В якому стані зараз перебуває російський Чорноморський флот після атак ЗСУ: в ГУР пояснили

Російський Чорноморський флот вже значно менш боєздатний, його активність помітно зменшилася.
вчера, 19:28 — 344

ФСБ назвала Буданова
ФСБ назвала Буданова "законною ціллю" для РФ: у ГУР прокоментували

У Росії вдаються до погроз у бік Буданова.
вчера, 18:27 — 442