Контракти.ua

3389  —  19.10.16
Призначення Славоміра Новака керівником Укравтодору - серйозна помилка Кабміну
Призначення Славоміра Новака керівником Укравтодору - серйозна помилка Кабміну

Призначення Славоміра Новака, колишнього міністра інфраструктури Польщі, керівником Укравтодору - серйозна помилка, яка є свідченням нездатності української політики бачити усю картину.

Славомір Новак не є фахівцем в сфері транспорту. Не має відповідної освіти і досвіду роботи у цій сфері за винятком посади міністра. Це типовий політик середньої руки, з такими ж невисокими амбіціями. Свого часу цей чоловік, працюючи в адміністрації польського президента, мріяв про посаду міністра молоді як вершину своєї кар’єри. І лише волею долі та бажанням свого політичного патрона і покровителя Дональда Туска став міністром інфраструктури.

Корумпованість пана Новака дрібна. За українськими масштабами. Але того, що було - любові до розкошів (хоча претензій до пана Новака є трохи більше за занадто дорогий годинник), було достатньо у Польщі для того, щоб отримати проблеми і зіпсувати репутацію.

Тепер же заступництвом того ж таки Дональда Туска пан Новак знайшов хлібну посаду в Україні. В країні, де масштаби корупції значно вищі, ніж у Польщі.

Отже, маємо непрофесіонала і людину, чию репутацію вже не назвеш бездоганною, на посаді, де встояти перед спокусами корупції буде значно важче, ніж у Польщі.

Але ж є ще й інша сторона проблеми. Пан Новак і його політичний патрон Дональд Туск є представниками політичної сили, що в опозиції до діючої в Польщі влади. В опозиції з туманними перспективами отримати політичну перемогу і повернутися до влади. То що ж таке здобуває Україна, окрім ще однієї причини для роздратування діючої польської влади? З тією владою, з якою вже маємо проблеми, але маємо потребу заручитися її підтримкою в низці життєво важливих питань.

Ми влізли в дуже неприємний і невигідний політичний розклад. І нагадаю, що у прикупі лише сумнівні ділові та особисті якості кандидата.

Можливо, хтось думав, що цінність Новака в тому, що він не представляє жоден з українських політичних кланів, що б’ються за контроль над фінансуванням галузі. Можливо, це і так. Поки що. Але як довго це триватиме, і наскільки це переважує усі інші проблемні аспекти цього призначення?

При затвердженні на засіданні Кабміну Славомір Новак нескромно підкреслив свою заслугу (нехай і часткову, на його думку) у “цивілізаційному стрибкові Польщі". Не згадав пан Новак лише те, що в плані розвитку інфраструктури цей польський стрибок фінансувався значною мірою Європейським Союзом. І це ще одна помітна розбіжність між Україною та Польщею.

Автор: Богдан Яременко, дипломат, голова правління «Майдан Закордонних Справ»

Статьи по теме
Війна в кредит чи аналог лендлізу: коли та як саме Україна може нарешті отримати американську зброю
Війна в кредит чи аналог лендлізу: коли та як саме Україна може нарешті отримати американську зброю

Через жорстку опозицію Дональда Трампа Адміністрація Байдена зрештою може погодитися на надання Україні збройної допомоги в кредит. Проте, навряд чи Київ колись поверне ці гроші.
26.03 — 291

Таємний козир Путіна: Гудименко про наслідки теракту у
Таємний козир Путіна: Гудименко про наслідки теракту у "Крокусі" для України

Гудименко зауважив, що українці досі вірять, що РФ має якийсь таємний козир у війні. Він наголосив, що Росія вже показала нам майже все зло, на яке спроможна.
26.03 — 207