Контракти.ua

839  —  10.10.16
Гостро і пусто: перші враження від других президентських дебатів в США
Гостро і пусто: перші враження від других президентських дебатів в США

Якщо дивитися перші дебати було цікаво, то цього разу зловив себе на тому, що кожні 5-7 хвилин перевіряю скільки часу лишилося до кінця. І справа навіть не в тому, що дебати відбувались з 4-ї по 5-30 вранці понеділка. Враження таке, що став свідком сварки в чужій родині.

 

Дональд Трамп цього разу був значно переконливішим. Значно переконливішим за себе на перших дебатах, і навіть за Хіларі Клінтон на других. Дональд Трамп переконливо звинувачував Хіларі Клінтон у всіх її гріхах і грішках. Але проблема в тому, що переконати у тому, що Клінтон - безчесний політик, яка прожила все життя в політиці і не досягла нічого, він міг лише тих, хто і так вже у це вірив.

Враження таке, що Дональд Трамп на сьогоднішніх дебатах зовсім і не збирався розповідати про те, чим займатиметься, коли стане президентом. За одним винятком - він пообіцяв, висловлюючись грубо, посадити Хіларі Клінтон. Це виглядало як обіцянка призначити спеціального прокурора, який розслідуватиме її гріхи, що засвідчило, що кандидат в президенти США Д. Трамп не зовсім орієнтується в президентських повноваженнях і правових процедурах в США. Американські оглядачі не забарилися нагадати, що це занадто схоже на політичну програму Віктора Януковича (як бачимо, в США не так вже і мало про нас знають).

Можливо, завданням Дональда Трампа і його виборчого штабу було зупинити втечу республіканців зі свого табору і зупинити розвал виборчої кампанії внаслідок "касетного скандалу"?

Ну, що ж, з цим завданням, схоже, Дональд Трамп справився.

Але завдання обратися президентом США вимагає від нього дещо більшого. Йому потрібні нові голоси виборців. А ось тут, здається, вечір був для Д. Трампа не таким вже і вдалим.

Відповідаючи на питання жінки-мусульманки, чорношкірого американця, коментуючи питання, що стосуються латиноамериканців (а підтримка саме цих груп, як і білих жінок, є найважливішим виборчим завданням Д. Трампа), Хіларі Клінтон була "політичніша", м"якша, об"єднуюча... Не думаю, що нових голосів Дональду Трампу додалось.

Загалом, для мене залишається загадкою, чи розуміє Дональд Трамп, що для політика, а тим більше президента, трохи замало назвати ворогів? Потрібно ж іще робити людей друзями і союзниками!

А проблема не лише в виборцях. Коментуючи питання Сирії та відносини з Росією, Дональд Трамп фактично дезавуював слова свого віце-президента, заявивши, що не поділяє його думку щодо негативної ролі Росії (саме ту думку, яка значно ближча і зрозуміла українцям). І це ще одна проблема Дональда Трампа.

Проблема навіть не в тому, що він не може домовитися навіть зі своїм віце-президентом. Майк Пенс був і залишається одним з найбільш послідовних прихильників Трампа в американській політиці. Тепер Трамп фактично відмовляється від нього (що серед іншого, підриватиме впродовж останнього місяця виборчої кампанії довіру до пана Пенса).

За Хіларі Клінтон агітують нинішній президент США, колишній президент США (її чоловік), перша леді США. А хто підтримує Дональда Трампа? Чи достатньо позиціонування як опозиціонера до істеблішменту, щоб виграти президентські вибори? А щоб бути президентом?

Українського питання (загалом слова "Україна") на дебатах не було.

Тема Росії звучала. Так, як це звучало з вуст Трампа, вкотре залишає мало сумнівів, чи зможе Україна сподіватися на нього, в разі обрання. Тепер сподіватися ми не зможемо і на віце-президента Пенса.

Хіларі Клінтон в цій темі була категоричнішою. Аж до того, що звинуватила Росію у тому, що вона працює на обрання Трампа. Такий настрій можливого президента Хіларі Клінтон в разі її обрання на першому етапі створюватиме певне вікно можливостей для України. Але наскільки несприйняття ролі Росії втілиться в реальну політику президента Клінтон, поки сказати важко. Принаймні обговорення сирійської проблеми не засвідчило великого бажання і планів Х. Клінтон протистояти і вступити з Росією в пряму конфронтацію на сирійському "полі бою."

Отже, з почуттям певної огиди і навіть розчарування, слідкуємо за президентськими перегонами в США далі.

Автор: Богдан Яременко, дипломат, голова правління ГО «Майдан закордонних справ»

Статьи по теме
Байден продовжив заборону на заходи в морські порти США для суден, пов'язаних з Росією
Байден продовжив заборону на заходи в морські порти США для суден, пов'язаних з Росією

Президент США Джо Байден продовжив заборону заходи в морські порти США для суден, пов'язаних з Росією.
вчера, 20:16 — 186

Через затримку військової допомоги від США в Україні гинуть мирні люди, а окупанти почали наступ – ЗМІ
Через затримку військової допомоги від США в Україні гинуть мирні люди, а окупанти почали наступ – ЗМІ

Затримка у військовій допомозі від Заходу все більше перешкоджатимуть здатності України відбивати наступ Росії.
16.04 — 164

Чому це США і союзники не рознесуть Іран?
Чому це США і союзники не рознесуть Іран?

Юрій Богданов: Насправді, в атаці Ірану на Ізраїль «у відповідь на вбивство кількох вищих офіцерів КВІР» дивує не тільки нахабність самого Ірану чи те, що левову частку ракет і безпілотників замість Ізраїлю збили французи, британці і американці. А те, що варіанту «зруйнувати режим аятол силою» немає навіть в теоретичному обговоренні. Хоча потенційна загроза більша за загрозу Хусейна свого часу. Та насправді пояснення дуже прості.
15.04 — 344