Контракти.ua

823  —  21.09.16
Асоціація платників податків України підписала меморандум з білоруськими колегами
Асоціація платників податків України підписала меморандум з білоруськими колегами

У Київ на запрошення ВГО «Асоціація платників податків України» прибула делегація Союзу юридичних осіб «Республіканська Конфедерація Підприємництва» Республіки Білорусь.

У складі делегації – Начальник інспекції Міністерства з податків та зборів Республіки Білорусь по Гомельській області, Голова ОО «Білоруський союз жінок» Галина Пашед; заступник Голови Вищої координаційної ради СЮО «Республіканська конфедерація підприємництва», член-кореспондент Міжнародної Академії наук МАНЕБ, кандидат економічних наук, Генеральний директор ТОВ «Центр бізнес розвитку» Наум Кац та Генеральний директор ТОВ «Будівельний трест №21» Олександр Переславцев.

Білоруські колеги разом із Президентом ВГО АППУ Гріголом Катамадзе, Генеральним директором Людмилою Герасименко та Радником Президента ВГО АППУ Поліною Колодяжною провели зустріч із Головою комітету Верховної Ради України з питань митної та податкової політики Ніною Южаніною. Під час зустрічі обговорили податкову систему двох країн – спільні та відмінні риси. «Я впевнена, що ми мало чим відрізняємося від вас, можливо, у вас більш жорстке покарання за несплату податків, оскільки у вас менш розкуте суспільство, ніж у нас. В Україні будь-які спроби повернути податкову культуру в суспільство поки що не досягли успіху. Наразі ми знаходимося на шляху становлення взаєморозуміння між державою та бізнесом, що останньому треба платити податки, а державі треба за них відповідати та звітувати. Зараз ми намагаємося здійснювати кроки, аби цей контакт виник. Примусити у нашій країні нікого ні до чого не можна, дух свободи вже настільки великий, що буквально у всьому має буде виважений підхід», - розповіла Ніна Южаніна.

«Я одна з перших в Білорусі підняла у свій час проблему заробітних плат у конвертах, - наголосила Галина Пашед. – Паралельно з тим я завжди пропагувала декларування доходів майна, яке було введено в Білорусі з 2008 року. Це почало працювати не відразу, а вже коли зрозуміли, що виникає великий тіньовий ринок. У поле зору потрапляють ті, у кого коштовні машини, квартири – особливо, якщо вони не співвідносяться з соціальним статусом людини».

Президент ВГО «Асоціація платників податків» Грігол Катамадзе та заступник Голови Вищої координаційної ради СЮО «Республіканська конфедерація підприємництва» Наум Кац підписали Меморандум про співпрацю.

«Мета цього Меморандуму – допомогти українському бізнесу працювати в нас, а білоруському – у вас, - прокоментував Наум Кац. - У нас немає такої структури як Асоціація платників податків, і для нас важливо сьогодні обмінятися досвідом. З іншого боку, наша Республіканська конфедерація підприємництва – найбільше об’єднання підприємців Білорусі, і ми дуже тісно співпрацює з державними органами влади. Податки треба платити, питання в тому, як їх платити так, щоб не зарізати курку, що несе золоті яйця».

«Ми вирішили активізувати наші міжнародні зв’язки в Асоціації, - розповів Грігол Катамадзе. – Наш меморандум з Республіканською конфедерацією підприємництва передбачає створення максимальних умов для зближення бізнесу двох країн, щоб у випадку виникнення складнощів ми могли одне одному допомагати їх долати. Величезна кількість українських підприємств працює на території Білорусі як і білоруських – в Україні, і виникає цілий ряд питань, пов’язаних із фіскальними та митними органами, тож принципово важливо, щоб ми могли впливати на цей процес. Завтра ми разом із білоруською делегацією їдемо на Хмельниччину – є великий інтерес малого та середнього бізнесу Білорусі співпрацювати з цією областю. Ми запропонували колегам на власні очі побачити реальний стан справ в Україні».

Після урочистого підписання Меморандуму члени білоруської делегації також поспілкувалися з головою ДФС України Романом Насіровим та головою ДФС України у м.Києві Людмилою Демченко.

Статьи по теме
ВВП України у серпні зріс на 3,5%
ВВП України у серпні зріс на 3,5%

У серпні 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,5% порівняно з відповідним періодом торік.
18.09 — 168

Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб
Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про збільшення бюджету на 2024 рік на 500 млрд грн на військові потреби.
18.09 — 141

Комітет Ради підтримав підвищення податків
Комітет Ради підтримав підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради схвалив проєкт змін до Податкового кодексу. Крім населення підвищений податок платитимуть банки.
16.09 — 219