4 серпня 2016 року у Сумському аграрному університеті відбувся прес-брифінг, на якому презентували програми, спрямовані на розвиток українських постачальників сільськогосподарської продукції. Також був презентований проект оцінювання сільськогосподарського виробництва RISE.
На брифінгу було презентовано програму розвитку постачальників сировини «Господар+» за напрямком створення спільних цінностей Nestle у сфері сільського господарства та освіти на прикладі ще одного проекту – RISE.
RISE – це програма оцінки стабільного розвитку господарств (Response-Inducing Sustainability Evaluation), розроблена в Бернському університеті (Bern University of Applied Sciences) та застосована в понад 2500 фермерських господарств в 53 країнах світу. Це продукт, який дозволяє зробити розвиток фермерського господарства більш структурованим, зрозумілим та вимірюваним. Він являє собою набір показників, наукових алгоритмів та баз даних знань агроринку. Про це журналістам на брифінгу розповіли спеціалісти Nestle.
Зокрема, за словами Ханса Йора, керівника департаменту сільського господарства Nestle S.A., RISE складається з чотирьох етапів: збору інформації, обробки даних, презентації результатів та розробки рекомендацій по застосуванню змін. Програма чітко визначає рівень розвитку сільського господарства. В своїй структурі аналізує такі важливі показники, як використання землі та природних ресурсів, використання джерел енергії, що відновлюються, внесок в збереження клімату, сприяння збереження біосфери в процесі діяльності фермерського господарства, умови праці та економічну ефективність. «Цінність цього інструменту полягає в системному аналізі та отриманні практичних висновків про вплив діяльності фермера на стан земельних ресурсів, рівень залежності від енергоносіїв, якість захисту рослин та потенціал використання землі», - зазначає Ханс Йор.
Вперше в Україні на базі Сумського національного аграрного університету та за активної підтримки Міністерства агрополітики розпочато роботу за програмою. Науковці Сумського НАУ вивчатимуть цю програму та використовуватимуть досвід господарств, де RISE вже успішно впроваджено. Також проект дає змогу студентам та аспірантам активно застосовувати знання на практиці та використовувати результати досліджень у своїх наукових роботах.
«Ми вдячні за надання нашому університету логічного алгоритму, на який можна покласти свої зусилля. Всі передові світові університети працюють за програмою «навчи вчителя». Проект RISE дає унікальну можливість нашому університету підвищувати рівень не тільки студента чи аспіранта, а й викладача в першу чергу», - говорить Володимир Ладика, ректор Сумського національного аграрного університету.
Досвід застосування інструменту RISE в інших країнах став запорукою внесення системних змін в діяльність фермерських господарств, захист оточуючого середовища та, навіть, у встановлення державного контролю над цінами (приклад Китаю – державні ціни на силос та люцерну).
Ханс Йор: «Все, що ми робимо, ми робимо в першу чергу для наших споживачів. Що їх турбує, коли вони беруть продукт з полички? Для них важлива якість продукту. Тому відповідальність кожного виробника – створити якісний та безпечний продукт. Цього можна досягти, контролюючи якість від створення сировини до потрапляння готового продукту у супермаркети».
Завдяки проекту «Господар+» в 2016 році компанія планує запровадити програму RISE на декількох обраних фермерських господарствах в Україні та включити її до навчальної програми Сумського НАУ в 2017 році. Семінари для викладачів профільних вузів та навчання для фермерів є також комунікаційними платформами для поширення інформації про RISE. В подальшому майбутньому Nestle планує працювати для того, щоб програму RISE було включено до навчальної програми всіх профільних українських освітніх закладів.
Підсумував презентацію проекту Олександр Марченко, заступник губернатора Сумської обласної державної адміністрації: «Спільна робота Сумського національного аграрного університету та Nestle – це яскравий приклад сталого розвитку. Зараз ми рухаємося до євроінтеграції, тому важливо виконувати вимоги, щодо контролю якості від вирощування сировини, а також звернути увагу на культуру споживання. Цей проект корисний не тільки для університету та компанії, але й в цілому для Сумщини».