Контракти.ua

2611  —  10.04.15
Судді розпочали діалог з суспільством
Судді розпочали діалог з суспільством

9 квітня відбувся круглий стіл «Українські судді ініціюють дискусію з громадськістю», на якому було анонсовано створення Дискусійного суддівського клубу.

 

Суддівський корпус хоче почути думку громади на такі актуальні питання, яким має бути український суддя, яким має бути судовий процес. Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ Павло Гвоздик наголосив, що відкрита процедура судового розгляду має стати гарантією справедливого правосуддя. «Ми як представники судової влади вважаємо, що гарантією справедливого правосуддя має стати відкрита і прозора процедура судового розгляду», - сказав Гвоздик. На його думку, громадянам слід дати можливість отримати роз'яснення щодо рішень того чи іншого судді. «Ця процедура повинна супроводжуватися не лише зрозумілим правовим наслідком, а ще й зрозумілим для громадян поясненням, чому саме суд діяв у цій ситуації так чи інакше. На жаль, коментарів стосовно того, чому суд приймає певне рішення, як правило немає», - зазначив суддя.

Він відзначив, що наразі комунікація між громадою та судами носить формальний характер та зводиться до сухих інформаційних повідомлень, підготовлених прес-службами. «Це викликає певне нерозуміння і незадоволення у суспільстві, хоча є багато проблем, які можна зняти шляхом знаходження спільних думок і поглядів», - наголосив Гвоздик.

Вадим Бутенко, суддя Фастівського міськрайонного суду Київської області, член Ради суддів України, наголосив, що відбулася історична подія, адже вперше судді прийшли до громадськості з пропозицією почати діалог. «Ще з часів радянської влади комунікації між суспільством і судовою гілкою влади були просто відсутні. Сьогодні ми хочемо змінити цю ситуацію. Метою Дискусійного клубу є бажання не тільки сказати про проблеми, які існують, але й вислухати суспільство. Якою суспільство хоче бачити судову систему».

Головний редактор «Контрактів» Олена Шрамко порівняла досвід співпраці «Контрактів» з адвокатським корпусом: «Судді, які мовчать і ігнорують стосунки з медіа і суспільством, насправді, стали заручниками медіа-активності адвокатів. У суспільства формується ставлення до суддів саме з тих коментарів, які надають адвокати журналістам. Отже, суддівському корпусу варто звернути увагу на викривлену ситуацію і більш активно впливати на формування суспільної думки. А зробити це можна лише, якщо судді будуть представлені у інформаційному просторі з актуальними аналітичними коментарями, експертною оцінкою».

Павло Гвоздик погодився, що це, дійсно, проблема, але суддя у своїх висловлюваннях часто обмежений. «Кодекс суддівської етики не дає можливості нам коментувати рішення судів. Але, сподіваюсь, що ми можемо знайти механізм, щоб судді мали змогу висловлювати свою думку – будемо залучати суддів у відставці, наприклад. Ми розуміємо, що треба пояснювати, чому прийнято саме таке рішення», - відповів пан Гвоздик.

Як один з результатів круглого столу найближчим часом на порталі «Контракти» повинна з’явитись експертна колонка представників суддівського корпусу.

Статьи по теме
Минфин показал компромиссный вариант налоговой реформы
Минфин показал компромиссный вариант налоговой реформы

Министерство финансов представило компромиссный вариант Налоговой реформы.
09.12.15 — 1311

У администратора реестров Минюста впервые появился общественный совет
У администратора реестров Минюста впервые появился общественный совет

Министерство юстиции инициировало создание общественного совета для контроля над деятельностью вновь созданного госпредприятия «Национальные информационные системы», которое будет администрировать реестры ведомства. Первое учредительное заседание совета прошло в Киеве в пятницу, 10 июля при участии членов совета и представителей Минюста.
10.07.15 — 956

Минюст упростил подачу формы 4 для бизнеса
Минюст упростил подачу формы 4 для бизнеса

Министерство юстиции упростило порядок внесения изменений в регистрационную карточку (форму 4), которую бизнес подает в регистрационные органы. Теперь вместо нотариального заверения всех 10 страниц формы при подаче информации об изменениях достаточно будет подать только одну заверенную страницу – ту, на которой вносятся правки. Об этом в пятницу сообщила первый заместитель министра юстиции Наталья Севостьянова, сообщают Контракты.
26.06.15 — 1102