Контракти.ua

2015  —  26.10.14
Результати виборів на користь громадянського суспільства
Результати виборів на користь громадянського суспільства

Хоча президент і його команда поміркованих реформаторів програла, Україна в цілому виграла.

Проаналізуємо попередні результати виборів з точки зору інтересів суб'єктів.

1. Кремль програв, і це перша хороша новина. Оппо блок набрав умовно 10%, а хотілося їм вдвічі більше. І навряд чи він збереже такий результат після врахування мажоритарників. Тигипко провалився, комуністи також. Основна причина зрозуміла: Крим та частина Донбасу не голосували. Військова стратегія Кремля увійшла в протиріччя з його політичною стратегією.

2. Гідра помірно виграла (цим терміном ми називаємо стару систему та клан її прихильників на чолі з Льовочкіним і компанією, які мають в якості ідеалу олігархічний баланс часів пізнього Кучми). Гідра забезпечила собі, в гіршому випадку, золоту акцію з можливістю блокування будь-яких змін, в кращому випадку -- альтернативний центр влади, рівновеликий президентові. А політична гра у каламутній болотній воді для Гідри є улюбленою справою.

3. Президент і його команда поміркованих реформаторів програла, неприємно, хоча не критично. План створення стабільної пропрезидентської реформаторської коаліції навряд чи вдасться реалізувати за рахунок мажоритарників. Однак можливостей для маневру досить багато, і президентська команда вміє вести складні переговори. Подивимося.

4. Громадянське суспільство (як завжди, під цим терміном ми розуміємо активну частину суспільства) в цілому виграло. Значна кількість активних і безкомпромісних реформаторів, що вийшла з Майдану, з громадянського суспільства, сьогодні опинилася в Раді -- по списках Самопомочі, БПП та НФ. Жаль, що частина, яка йшла з Громадянською Позицією, не пройшла. Але в цілому результати громадянського суспільства вражаючі.

 

Валерій Пекар

Громадський діяч, співзасновник громадянської платформи «Нова Країна»

 

На мій погляд, цими чотирма обмежується перелік стратегічних суб'єктів політичного процесу. Є ще Коломойський, але він виграв в будь-якому випадку, за це можна не переживати.

Україна в цілому беззаперечно виграла. Дивіться самі:

1. Вибори відбулися, попри війну. Вони були чистішими, ніж усі попередні;

2. Антиукраїнські сили отримали поразку. Комуністи зникли з політичного поля;

3. Парламент буде досить мозаїчним, представляючи широкий спектр політичних уподобань і запобігаючи надмірній концентрації влади;

4. Популісти набрали менше, ніж могли;

5. В цілому, всі старі політичні сили, навіть "майданівські", потроху здають позиції. Натомість нові набирають. Оновлення йде.

Ми хочемо все й одразу. Хотіти не заборонено, але так не буває. Процес має інерцію. І так прогрес досить великий. Виборець сказав своє слово, і це добре слово.

Статьи по теме
Несправні винищувачі F-16: у Повітряних силах пояснили, чому вони потрібні Україні
Несправні винищувачі F-16: у Повітряних силах пояснили, чому вони потрібні Україні

У Повітряних силах розповіли, як Україна може використати несправні американські винищувачі.
01.05 — 132

Макрон хоче переконати Сі Цзіньпіна вплинути на рішення Путіна для завершення війни, - Bloomberg
Макрон хоче переконати Сі Цзіньпіна вплинути на рішення Путіна для завершення війни, - Bloomberg

Президент Франції Еммануель Макрон має намір поглибити особисті зв'язки з лідером Китаю Сі Цзіньпіном під час його дводенного візиту до Франції.
01.05 — 141

Британська розвідка оцінила значення удару дронів по російській авіабазі
Британська розвідка оцінила значення удару дронів по російській авіабазі "Кущевська"

Успішний удар українських дронів по авіабазі "Кущевська" знизить можливості російської авіації завдавати ударів по лінії фронту.
01.05 — 164