Контракти.ua

2109  —  16.07.14
Надія Савченко розповіла, як насправді потрапила до Росії
Надія Савченко розповіла, як насправді потрапила до Росії

Українська льотчиця Надія Савченко, яку було викрадено в Луганській області й яку наразі утримують в СІЗО у Воронежі, на зустрічі з українським консулом Геннадієм Брескаленком підтвердила, що її вивезли в Росію насильно.

«Надія Савченко підтвердила, що її було незаконно вивезено з території України без її згоди, з мішком на голові і в наручниках. Викрадачі змінили кілька машин», - поінформував глава МЗС України Павло Клімкін Президента Петра Порошенка.

«Протестуючи проти незаконного вивезення в іншу державу і вимагаючи зустрічі з консулом, українська льотчиця оголосила голодування. У зв'язку з тим, що до неї допустили консула, вона припинила її», - наголошується в повідомленні.

Під час зустрічі консул передав Савченко слова підтримки від Президента.

У повідомленні також зазначається, що глава держави в переговорах зі світовими лідерами постійно наполягає на звільненні всіх заручників, зокрема і Савченко.

Нагадаємо, як повідомлялося, 31-річна льотчиця Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня її було виявлено в Росії у воронезькому СІЗО. Як стверджують у Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон із Росією без документів під виглядом біженки і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВДТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина під Луганськом. 9 липня їй було офіційно пред'явлено обвинувачення в пособництві у вбивстві.

Обласний суд залишив її під вартою до 30 серпня.

Порошенко доручив Генеральній прокуратурі і Службі безпеки перевірити обставини вивезення Савченко з України на територію Російської Федерації. Крім того, Порошенко доручив МЗС із залученням інших держорганів вжити всіх заходів із безумовного звільнення російською стороною української льотчиці з-під варти і повернення її до України.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Статьи по теме
Як діди? – Так, але є нюанс. Стислий курс історії росії ХХ сторіччя з важливими висновками
Як діди? – Так, але є нюанс. Стислий курс історії росії ХХ сторіччя з важливими висновками

Юрій Богданов: Любов Путіна та його пропаганди до порівняння війни з Україною (або, як він каже, з усім Заходом) з Другою Світовою війною передбачає логічну лінію «ми як діди зараз всіх переможемо». Як діди. Чому ми взагалі про це говоримо? Тому що я втомився читати трохи сповнені відчаю та песимізму тексти на тему «ось Росія зможе воювати хоч 10 років», бо зараз їх заводи запрацюють і будуть виробляти 10000 танків на рік і 100000 БПЛА на годину. А ще росіяни підуть за першим покликом вождя помирати нескінченно. Якась частина піде, але не та, яка треба Путіну. Наче говорили про це 100 разів, а все одно – по колу і по колу.
27.06.23 — 623

Том Купер. Війна в Україні, 19 квітня 2023. Про перевагу в повітрі та контрнаступ
Том Купер. Війна в Україні, 19 квітня 2023. Про перевагу в повітрі та контрнаступ

Перша частина нового звіту Тома Купера не надто втішна: росіяни мають (нехай обмежену) перевагу в повітрі й почали застосовувати новий тип авіаційних боєприпасів — прочитується традиційна вимога Купера надавати Україні більше й ще більше засобів ППО. В другій — більш оптимістичній — частині проскакує нетипова для аналітика думка, що якісь кроки до широкого наступу ЗСУ вже роблять й він більше не видається неможливим за даних умов.
20.04.23 — 829

Інтерв'ю з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним The Economist. Основні моменти
Інтерв'ю з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним The Economist. Основні моменти

Автор: The Economist. Переклад: Mortis Aeterna. Це відредаговані основні моменти нашого інтерв'ю з Головнокомандувачем ЗСУ генералом армії Валерієм Залужним від 3 грудня 2022 року. Розпочав він зі свого особистого погляду на війну.
15.12.22 — 864