Контракти.ua

2241  —  16.06.14
Банк «Київська Русь»: довіра до банківської системи повертається
Банк «Київська Русь»: довіра до банківської системи повертається

30 травня «Банк «Київська Русь», який щорічно зміцнює свої позиції, відзначив 18 років роботи на фінансовому просторі України. Про нинішню ситуацію на ринку банківських послуг та плани подальшого розвитку Банку розказав один з найстабільніших банкірів країни – Голова Правління ПАТ «Банк «Київська Русь» Братко Віктор Іванович.

Цей рік почався з нових випробувань та викликів для економіки України. Наскільки сьогодні стійка банківська система країни? Як  Ви оцінюєте поточну ситуацію на ринку?

Віктор Братко: Складна нестабільна політична ситуація в країні, анексія Криму російськими військами, сепаратизм у східних регіонах України призвели на початку року до панічних настроїв вкладників, що спричинило погіршення ліквідності в банківській системі. Банки зіштовхнулися з проблемою масових заяв клієнтів на зняття коштів з депозитних, карткових та поточних рахунків. Національний банк України швидко відреагував на ситуацію, що склалася. Завдяки прийнятій постанові, відповідно до якої банки змогли отримувати рефінансування в разі різких відтоків за вкладами під заставу кредитного портфеля, а також обмеженням на зняття валюти з рахунків регулятору вдалося домогтися зниження ажіотажу серед населення на готівкові кошти, підтримати ліквідність комерційних банків. Сьогодні зниження рівня стійкості банківської системи, за показниками НБУ, немає.

Банк «Київська Русь», зі свого боку, докладав значних зусиль для забезпечення стабільної діяльності та зниження панічних настроїв населення. Лояльна цінова політика Банку, гнучкі умови розміщення вкладів дозволили знизити темпи відтоків ресурсної бази.

Сьогодні робота державних органів поступово налагоджується, країна отримала фінансову підтримку МВФ, успішно проведено вибори Президента, що значною мірою заспокоїло суспільство, зокрема представників бізнесу, відбувається поступове зростання ділової активності клієнтів. Останніми днями ситуація змінилася - клієнти, розуміючи, що зберігання коштів удома не приносить дивідендів, почали повертати свої вклади в банк. Довіра до банківської системи поступово повертається.

Ви пережили не одну кризу. В чому секрет антикризового управління в «Київській Русі», як вдається не лише зберігати довіру клієнтів ,але й примножувати їх кількість?

Віктор Братко: Менеджмент нашого банку завжди проводив і проводить зважену політику стосовно формування кредитного й депозитного портфелів, інвестиційних проектів та будь-яких банківських операцій. У банку створено й працює ефективна система управління ризиками. Ми вміємо брати на себе відповідальність і виконувати взяті зобов’язання перед нашими клієнтами. Ці та інші фактори надали можливість банку самостійно вирішувати всі проблемні питання, які виникають у непростих умовах сьогодення. Головними принципами в роботі з клієнтами в Банку «Київська Русь» є прозорість, чесність та відкритість. А професійна команда, орієнтація на клієнта і вміння йти назустріч забезпечують лояльність наших клієнтів та готовність продовжувати співпрацю.

Які особливості роботи Банку «Київська Русь» у нинішній ситуації?

Віктор Братко: Банк «Київська Русь» є універсальним, надає послуги як фізичним, так і юридичним особам, досить швидко реагуючи на ринкові зміни та потреби клієнтів.

Для фізичних осіб Банк «Київська Русь» розробив та впровадив депозитні програми «Вільні гроші» та «Цікава пропозиція». Перший продукт – це вклад на вимогу, який розраховано для клієнтів, що планують часто користуватися депозитними коштами, хочуть мати постійний доступ до грошей.  Ми запропонували клієнтам високу процентну ставку на залишок на рахунку, можливість зарахування коштів з будь-яких рахунків, відкритих в інших банках, та можливістю отримати платіжну картку преміум-класу: Visa або MasterCard Gold. Інший вклад за своєю суттю є аналогом банківських індивідуальних сейфів з можливістю отримання додаткового прибутку кожні 10 днів. Він охоплює ряд переваг: по-перше, процента ставка збільшується при пролонгації депозиту; по-друге, мінімальний строк розміщення коштів дозволяє повернути свій вклад з процентами вже через 10 днів; по-третє, лояльні умови дострокового розірвання договору дозволяють зберегти нараховані проценти за всі повні періоди дії ставок. При відкритті вкладу «Цікава пропозиція» також здійснюється безкоштовне оформлення карткового рахунку з платіжною карткою. Для постійних клієнтів у Банку діє програма лояльності, котра полягає в підвищенні депозитних ставок для постійних вкладників та клієнтів, котрі не розміщували депозит, але користуються іншими послугами Банку.

У роботі з корпоративними клієнтами Банк «Київська Русь» так само продовжує кредитувати клієнтів малого та середнього бізнесу (МСБ) в рамках проекту співпраці з Німецько-Українським фондом (НУФ). У березні Банк отримав черговий транш коштів НУФ, який направлено на фінансування представників малого та середнього бізнесу. За станом на 1 травня 2014 року кредитний портфель Банку за напрямом кредитування МСБ склав 270 млн гривень. Фактично близько 550 представників малого та середнього бізнесу є клієнтами ПАТ «Банк «Київська Русь» за кредитними цільовими програмами. В 2014 році Банк планує розширити клієнтську базу, пропонуючи кредитні програми для розвитку бізнесу за рахунок коштів НУФ як для діючих клієнтів Банку, так і для зовнішніх представників МСБ. Ми розуміємо, що в умовах конкуренції потрібно створювати комфортні пропозиції не тільки з кредитування клієнтів малого та середнього бізнесу, але й з розрахунково-касового обслуговування, створювати цікаві депозитні програми й працювати з залишками на рахунках корпоративних клієнтів, працювати за зарплатними проектами, та розвивати споживче кредитування найманого персоналу клієнтів МСБ. Фактично пропонувати комплекс послуг для обслуговування клієнтів. Такий підхід дозволяє задовольняти потреби представників МСБ, а значить, формує фундамент для довгострокових відносин з Банком.

Розкажіть про плани розвитку Банку на найближчий час. Чи змінилася намічена стратегія?

Віктор Братко: Звичайно, перший квартал 2014 року вніс свої корективи в стратегію розвитку банку. Ми взяли курс на забезпечення стабільної роботи в регіонах з наступним переходом до плану дій щодо розвитку. Банк «Київська Русь» планує повернути втрачені позиції до кінця року. Розраховуємо до 2016 року збільшити долю ринку в усіх сегментах банківського бізнесу на 2%, наростити кредитний портфель МСБ на 5%.

У роздрібному бізнесі будемо розвивати бланкове кредитування, вже зараз впроваджуємо нові кредитні програми з урахуванням змін на ринку. Також розвиваємо напрям Private Banking, у цьому сегменті плануємо відкриття центрів VIP-обслуговування в містах-мільйонниках, покращення якості обслуговування. Будемо розширювати сегмент клієнтів віком до 35 років, активно працюємо над впровадженням нових IT-технологій з дистанційного обслуговування клієнтів.

Статьи по теме
ЄЦБ вимагатиме від найбільших європейських банків скоротити діяльність у Росії, - Reuters
ЄЦБ вимагатиме від найбільших європейських банків скоротити діяльність у Росії, - Reuters

Європейський центральний банк готовий вимагати від італійського банку UniCredit скоротити бізнес із Росією.
вчера, 14:02 — 244

Валютні банківські картки: навіщо потрібні, які можливості та обмеження
Валютні банківські картки: навіщо потрібні, які можливості та обмеження

Якщо ви збираєтесь або вже знаходитесь за кордоном, чи оплачуєте товари або послуги в зарубіжних магазинах, або ж отримуєте валютні надходження з-за кордону – вам не обійтись без валютної банківської картки.
вчера, 10:53 — 181

Рейтинг банків із прибутку: скільки заробили з початку року
Рейтинг банків із прибутку: скільки заробили з початку року

Платоспроможні банки України за січень-лютий 2024 року отримали 25,897 млрд гривень прибутку після оподаткування. Рейтинг із прибутковості очолює державний ПриватБанк, який заробив 7,569 млрд гривень.
13.04 — 280