Контракти.ua

14619  —  21.12.13
Американську компанію покарали за хабарі українським урядовцям
Американську компанію покарали за хабарі українським урядовцям

Компанія Alfred C. Toepfer International Ukraine Ltd., 80% акцій якої належать агропромисловому гіганту зі штату Іллінойс Archer Daniels Midland Company (ADM), заплатить $17,8 млн штрафу за підкуп українських посадовців.

Про це повідомляє інформагенція AP з посиланням на міністерство юстиції США. При цьому проти «материнської» компанії - ADM - кримінальне провадження не проводилося.

Представники Alfred C. Toepfer International Ukraine Ltd. під час судових слухань у федеральному суді штату Іллінойс, що відбулися у п'ятницю, 20 грудня, визнали свою провину у порушенні антикорупційних положень федерального закону США про корупцію за кордоном. «Дочірні компанії ADM прагнули отримання податкових пільг, підкуповуючи урядових чиновників, а відтак навмисне спробували приховати свої дії, пропускаючи платежі через місцевих постачальників», - йдеться у заяві помічниці генпрокурора Митілі Раман. Водночас вона відзначила, що ADM співпрацювала у розслідуванні та вжила заходів для виправлення ситуації.

Згідно з інформацією американського Мінюсту, у період між 2002 та 2008 роками представники компанії Alfred C. Toepfer International Ukraine Ltd. дали майже $22 млн хабарів українським урядовим чиновникам задля повернення ПДВ на загальну суму у $100 млн. Втім, не завжди ця схема працювала бездоганно. Інформагенція AP нагадує, що український уряд іноді зволікав з поверненням ПДВ, а то й взагалі не повертав кошти.

Онлайн-версія впливового видання ділових кіл The Wall Street Journal додає, що розширення діяльності на країни Східної Європи останніми роками входило до пріоритетів великого американського зернотрейдера. Крім філіалу в Києві, дочірня компанія представлена також в Угорщині, Румунії та інших країнах. Один з головних офісів компанії розташований у німецькому Гамбурзі.

За матеріалами: Deutsche Welle

Статьи по теме
Суркисы причастны к выводу средств из Приватбанка – расследование Kroll
Суркисы причастны к выводу средств из Приватбанка – расследование Kroll

Агентство Kroll выявило схему, как экс-владелец Приватбанка Игорь Коломойский вместе с братьями Суркисами выводил средства из Приватбанка во время национализации.
01.08.20 — 646

ВАКС арестовал имущество бизнесмена Альперина
ВАКС арестовал имущество бизнесмена Альперина

Высший антикоррупционный суд наложил арест на имущество бизнесмена Вадима Альперина, подозреваемого в даче взятки в сумме 800 тысяч долларов.
27.12.19 — 556

Экс-нардепа подозревают в хищениях в Укрзализныце
Экс-нардепа подозревают в хищениях в Укрзализныце

Бывшего народного депутата подозревают в завладении 20 млн грн "Укрзализныци".
03.10.19 — 623